Mięsna zapiekanka z kiszoną kapustą pod zielonym kartoflem
Składniki:
·
1,5 - 2 kg mielonego mięsa
·
2 cebule
·
2 ząbki czosnku
·
drobno posiekany pęczek natki pietruszki
·
1 duża łyżka musztardy indiańskiej
(z pomidorami)
·
100 g zmielonych migdałów
·
4 żółtka
·
4 łyżki oleju rzepakowego
Sól i pieprz do smaku
·
2 kg kiszonej kapusty
·
Olej rzepakowy do smażenia
·
Sól i pieprz do smaku
Na ziemniaczane puree:
·
1,5- 2 kg ziemniaków
·
200 g masła klarowanego
· łyżeczka gałki muszkatołowej
·
Sól
·
Pieprz
·
2 pęczki koperku
Cebulkę i czosnek drobno siekamy, przesmażamy
na odrobinie oleju. Mięso łączymy z
orzechami, musztardą indiańską, rozbełtanymi żółtkami, przesmażoną cebulą i
czosnkiem. Dodajemy pietruszkę oraz olej rzepakowy- ok. 4 łyżki . Doprawiamy
solą i dużą ilością pieprzu. Całość dobrze wyrabiamy.
Na dobrze rozgrzanym oleju przesmażamy
posiekaną kapustę kiszoną. Doprawiamy solą i pieprzem.
Naczynie do zapiekania smarujemy odrobiną
oleju. Na dno układamy połowę masy mięsnej. Na mięsie układamy warstwę kiszonej
kapusty. Na kapuście pozostałe mięso.
Ugotowane ziemniaki ugniatamy tłuczkiem.
Dodajemy masło klarowane, sól, pieprz i
gałkę muszkatołową. Dodajemy drobno posiekany koperek. Całość dokładnie
mieszamy. Przekładamy na masę mięsną.
Zapiekankę pieczemy ok. 1,5 godziny, temp.
180 stopni, termoobieg. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz