Dziś pomysł na wykwintne danie dla tych, którzy pomimo natłoku zajęć i obowiązków, nie chcą zrezygnować ze zdrowej, domowej kuchni. Taki posiłek spokojnie możemy zaserwować nie tylko naszym domownikom, ale również gościom. Smaki fajnie się komponują, a talerz pięknie prezentuje wszystkie smaki wiosny. Na uwagę zasługuje tutaj w szczególności puree przygotowane na bazie naturalnego serka kremowego i batatów. Słodycz tych ostatnich zostaje złamana przyjemnie kwaskowatym rabarbarem. Delikatnie wyczuwalny, niepowtarzalnie wzbogaca smak nietuzinkowego puree.
Polecam!
Pysznie w 30 minut- czyli serkowo-pomidorowy dorsz ze szparagami na rabarbarowo-batatowym puree z rzodkiewkowym pesto
Składniki na 2 porcje
·
kawałek dorsza ze skórką ok. 300-400 g
·
kilka zielonych szparagów
·
sól
·
sok z cytryny
·
4 łyżki płatków owsianych
· Arla Apetina
Serek Kremowy Pomidory i Bazylia
125 g
·
1 duży batat
·
1/2 dużej łodygi rabarbaru
·
olej spod suszonych pomidorów
·
Arla Apetina
Serek Kremowy Naturalny 125 g
·
kilka rzodkiewek
Pesto z rzodkiewki:
·
liście z 2 pęczków rzodkiewki
·
2 garście uprażonych orzeszków ziemnych
·
sól do smaku
·
łyżka octu balsamicznego
·
łyżeczka miodu
·
ząbek czosnku
·
olej rzepakowy- ile zabierze
1. Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 stopni. Do piekarnika wstawiamy
pokrojonego w drobną kostkę, obranego batata i rabarbar pokrojony również w
drobną kostkę- warzywa należy skropić olejem i lekko posolić.
2. W tym samym czasie dorsza porcjujemy na mniejsze kawałki. Skrapiamy
sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego
posmarowanego delikatnie olejem spod suszonych pomidorów- skórką do dołu. Serek
pomidorowo-bazyliowy mieszamy z płatkami owsianymi. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wykładamy porcję serka na kawałki dorsza. Na serku układamy kawałki szparagów
przekrojone wzdłuż na pół. Całość delikatnie skrapiamy olejem spod suszonych
pomidorów. Wstawiamy do piekarnika, w którym pieką się już bataty i rabarbar i
pieczemy ok. 18 minut.
3. Kiedy dorsz i warzywa się pieką, przygotujemy pesto- wszystkie składniki
dokładnie blendujemy do uzyskania pożądanej konsystencji sosu.
4. Kiedy warzywa będą miękkie (po ok. 20 minutach), wyjmujemy je z
piekarnika i dokładnie rozgniatamy widelcem, dodając pod koniec serek
naturalny. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
5. Składanie
potrawy- na talerzu wykładamy porcję pesto.
Obok porcję puree (użyłam
specjalnego ringu). Na puree układamy kawałek dorsza pod serkowo-otrębową
pierzynką. Całość ozdabiamy słupkami rzodkiewki i zwieńczamy kilkoma kroplami rzodkiewkowego
pesto. Smacznego!
Bardzo mi się podoba takie pomysłowe i ekskluzywne danie. W dodatku jest szybkie, a to dodatkowy atut. Nawet mam swoje rzodkiewki prosto z ogródka :) Zrobię na pewno, gdy skompletuję składniki :) Pozdrowionka :)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego i pozdrawiam :)
Usuń