Proste ciasto ucierane z zatopionymi truskawkami i szybkimi kremami - budyniowym i serkowym
Składniki:
tyle ile ważą
jajka ( w skorupkach):
- mąki
- cukru
· 2 łyżeczki
proszku do pieczenia
· skórka z
cytryny
· truskawki- ile zabierze forma
Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy skórkę cytrynową oraz naprzemiennie mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz jajka. Ciasto przekładamy do blaszki wysmarowanej
masłem i wysypanej mąką (25 x35 cm) . Na cieście układamy truskawki i pieczemy 80-90
minut- do tzw. suchego patyczka, temp. 180-190 stopni termoobieg. Ciasto studzimy.
krem
serkowy:
·
500 g gęstego serka waniliowego homogenizowanego
·
250 g serka mascarpone
·
3 łyżki cukru pudru
Składniki kremu ucieramy na gładką masę.
·
0,5 l mleka
·
3/4 szklanki
cukru
·
2 łyżki
cukru waniliowego
·
2 łyżki mąki
ziemniaczanej
·
1 łyżka mąki
pszennej
·
2 żółtka
·
200 g
miękkiego masła
·
łyżka
ekstraktu waniliowego
1,5 szklanki
mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku rozprowadzamy
mąki oraz żółtka. Do gotującego się mleka przelewamy masę mączno-jajeczną. Cały
czas mieszamy- najlepiej miotełką na małym ogniu, aż powstanie nam gładki,
gęsty budyń. Budyń studzimy. Masło
dokładnie ucieramy. Do utartego masła dodajemy partiami przestudzony budyń.
Dodajemy ekstrakt waniliowy - dobrze mieszamy.
Na
wystudzonym cieście układamy naprzemiennie obok siebie łyżkę masy serkowej i
łyżkę masy budyniowej. Całość delikatnie wygładzamy i posypujemy ulubioną lekko posiekaną czekoladą. Ciasto podajemy schłodzone. Smacznego!
Uwielbiam ucierańce. Nie raz ratowały mi skórę, gdy goście zapowiedzieli się chwile przed przyjściem, a ja nie miałam czym ich poczęstować. Ciasto ucierane jest szybkie, sprawdza się zawsze, jest smaczne :) Ekstra sprawa :) no i ten wspaniały krem :) Pozdrowionka serdeczne :)
OdpowiedzUsuńMasz rację- ucierane ciasta nie dość, że są smaczne, to jeszcze błyskawiczne w przygotowaniu i tanie :) . Pozdrawiam serdecznie.
Usuń