Zapraszam na pyszny, zdrowy i co ważne błyskawiczny deser. Kokosanki bez pieczenia sprawdzą się idealnie na upalne dni. Schłodzone smakują wybornie i z czystym sumieniem możemy zaserwować je najmłodszym. Zdrowe słodkości przygotowane są bowiem na ksylitolu- cukrze brzozowym i mleku roślinnym (co jest istotne dla osób uczulonych na nabiał). Polecam!
Kokosanki - bez pieczenia
Składniki:
·
1/2 szklanki mleka ryżowego
·
200 g wiórek
kokosowych
·
łyżka
esencji waniliowej
·
8 łyżek
mleka kokosowego
·
łyżka kakao
·
czubata
łyżka masła orzechowego
Mleko zagotowujemy z cukrem brzozowym. Chwilę gotujemy, aż płyn
zbrązowieje- skarmelizuje się. Dosypujemy kokos. Dokładnie mieszamy i podlewamy
mleczkiem kokosowym. Na sam koniec dodajemy ekstrakt waniliowy. Masę dzielimy
na pół. Do jednej połowy dodajemy masło orzechowe, do drugiej kakao. Dokładnie
mieszamy. Z obu mas formujemy małe kulki - nieco mniejsze od orzecha włoskiego
i układamy je w małych papilotkach. Podajemy lekko schłodzone. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz