Kiedy stragany uginają się od pysznych, soczystych, słodkich polskich pomidorów, ta zupa często gości na moim stole. Zróbcie ją koniecznie- pełnia smaku, minimum pracy. Czego chcieć więcej? :)
·
1 czerwona papryka
·
2 łyżki octu balsamicznego
·
sól
·
pieprz
·
ząbek czosnku
·
olej z suszonych pomidorów
·
pęczek bazylii
·
200 ml mleczka kokosowego
·
ewentualnie woda do kontroli gęstości zupy
Pomidory przekrawamy na ćwiartki, paprykę kroimy w cząstki.
Warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy octem balsamicznym, olejem
spod suszonych pomidorów, solimy. Pieczmy ok. 60 minut, temp. 200 stopni.
Warzywa blendujemy z mleczkiem kokosowym, czosnkiem i listkami bazylii. Dosmaczamy solą i
pieprzem. Podajemy z posiekanymi listkami bazylii. Smacznego!
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń