Pyszne danie z grilla dla wegetarian, ale również sprawdzi się jako zdrowy dodatek do grillowanego mięsa. Zdrowe i pożywne papryki wypełnione pysznym farszem na bazie płatków jęczmiennych i jarmużu. Pycha :) .
A więcej na temat papryki w artykule "Słodko-ostra natura papryki". Zapraszam do lektury.
A więcej na temat papryki w artykule "Słodko-ostra natura papryki". Zapraszam do lektury.
Grillowane papryki faszerowane płatkami jęczmiennymi i jarmużem
Składniki:
·
4 białe papryki
·
szklanka płatków jęczmiennych błyskawicznych
·
1,5 szklanki wody
·
pieprz
·
ząbek czosnku
·
pęczek koperku
·
200 g jarmużu
·
2 ogórki małosolne
·
2 łyżki octu balsamicznego
·
łyżeczka miodu
·
olej rzepakowy do smażenia
Na patelni rozgrzewamy
odrobinę oleju. Dodajemy posiekany czosnek i chwilę smażymy. Dodajemy drobno
posiekany jarmuż i smażymy aż straci swoją surowość.
W garnku zagotowujemy wodę. Dosypujemy płatki jęczmienne i gotujemy ok. 4
minuty na małym ogniu cały czas mieszając.
Z papryk odcinamy kapelusze, wydrążamy środki pozbawiając je gniazd
nasiennych. Smarujemy z zewnętrznej strony odrobiną oleju i układamy na tacce
do grillowania.
Wyglada pysznie :D
OdpowiedzUsuń