niedziela, 11 października 2015

Jesienna lasagne z dynią i oscypkiem


 Zapraszam na jesienną odsłonę lasagne - z dynią i naszym dobrym oscypkiem. Co ważne dyni przed dodaniem do lasagne nie musimy uprzednio poddawać obróbce termicznej- zapiekankę pieczemy dość długo, bo aż ok. 55 minut, więc dynia starta na tarce o dużych oczkach spokojnie zdąży się upiec. Fajny pomysł na rodzinne ucztowanie. Zapraszam!

 Jesienna lasagne z dynią i oscypkiem 


Składniki:
·         1/2 dyni Hokkaido
·         ok. 15 plastrów makaronu lasagne (na 3 warstwy makaronu)
·         400  g oscypka
·         sól
·         pieprz
·         gałka muszkatołowa
·         pęczek natki pietruszki
·         ok. pół szklanki mleka
·         olej - idealny będzie spod suszonych pomidorów

 Sos beszamelowy:
·         3  łyżki masła
·         3 łyżki mąki
·         3 szklanki zimnego mleka
·         gałka muszkatołowa
·         sól
·         pieprz


Beszamel- masło rozpuszczamy w garnku o szerokim dnie, dodajemy mąkę i dokładnie mieszając robimy jasną zasmażkę. Całość zalewamy szklanką zimnego mleka i cały czas mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Stopniowo dolewamy pozostałe mleko. Sos gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając do momentu aż ładnie zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Farsz warzywny- dynię Hokkaido przekrawamy na pół- będziemy potrzebowali połowę dyni. Czyścimy z niepotrzebnych części i porcjujemy w kawałki. Razem ze skórką ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy drobno posiekaną pietruszkę. Doprawiamy solą, dodajemy 4 łyżki oleju i dokładnie mieszamy.
Na dno naczynia do zapiekania wykładamy 2 łyżki beszamelu. Na sosie układamy pojedynczą warstwę płatów lasagne. Pokrywamy je kolejną porcją sosu beszamelowego. Na sosie rozkładamy porcję dyni-  dynię rozkładamy równomiernie po całości, na dynię dajemy starty na tarce o dużych oczkach oscypek. Układamy kolejną warstwę makaronu, warstwę sosu, dynię i oscypek. Całość przykrywamy trzecią warstwą makaronu, dokładnie pokrywamy pozostałym beszamelem i startym oscypkiem. Zapiekamy ok. 30 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Po  tym czasie lasagne podlewamy odrobiną mleka i przykrywamy folią aluminiową i pieczemy jeszcze ok. 25 minut. Smacznego!





3 komentarze:

  1. Bardzo mi sie podoba...
    Takie jesienne, rozgrzewajace danie...
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lasagne uwielbiam. W takiej sezonowej wersji zapowiada się świetnie.

    OdpowiedzUsuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)