Zapraszam na jesienną odsłonę lasagne - z dynią i naszym dobrym oscypkiem. Co ważne dyni przed dodaniem do lasagne nie musimy uprzednio poddawać obróbce termicznej- zapiekankę pieczemy dość długo, bo aż ok. 55 minut, więc dynia starta na tarce o dużych oczkach spokojnie zdąży się upiec. Fajny pomysł na rodzinne ucztowanie. Zapraszam!
Jesienna lasagne z dynią i oscypkiem
Składniki:
·
1/2 dyni Hokkaido
·
ok. 15 plastrów makaronu lasagne (na 3 warstwy makaronu)
·
400 g
oscypka
·
sól
·
pieprz
·
gałka muszkatołowa
·
pęczek natki pietruszki
·
ok. pół szklanki mleka
·
olej - idealny będzie spod suszonych pomidorów
Sos beszamelowy:
·
3 łyżki masła
·
3 łyżki
mąki
·
3 szklanki
zimnego mleka
·
gałka
muszkatołowa
·
sól
·
pieprz
Beszamel- masło
rozpuszczamy w garnku o szerokim dnie, dodajemy mąkę i dokładnie mieszając
robimy jasną zasmażkę. Całość zalewamy szklanką zimnego mleka i cały czas
mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Stopniowo dolewamy pozostałe mleko. Sos
gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając do momentu aż ładnie zgęstnieje.
Zdejmujemy z ognia i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Farsz warzywny- dynię
Hokkaido przekrawamy na pół- będziemy potrzebowali połowę dyni. Czyścimy z
niepotrzebnych części i porcjujemy w kawałki. Razem ze skórką ścieramy na tarce
o dużych oczkach. Dodajemy drobno posiekaną pietruszkę. Doprawiamy solą,
dodajemy 4 łyżki oleju i dokładnie mieszamy.
Na dno naczynia do
zapiekania wykładamy 2 łyżki beszamelu. Na sosie układamy pojedynczą warstwę
płatów lasagne. Pokrywamy je kolejną porcją sosu beszamelowego. Na sosie
rozkładamy porcję dyni- dynię rozkładamy
równomiernie po całości, na dynię dajemy starty na tarce o dużych oczkach
oscypek. Układamy kolejną warstwę makaronu, warstwę sosu, dynię i oscypek.
Całość przykrywamy trzecią warstwą makaronu, dokładnie pokrywamy pozostałym
beszamelem i startym oscypkiem. Zapiekamy ok. 30 minut, temp. 180 stopni,
termoobieg. Po tym czasie lasagne
podlewamy odrobiną mleka i przykrywamy folią aluminiową i pieczemy jeszcze ok.
25 minut. Smacznego!
Bardzo mi sie podoba...
OdpowiedzUsuńTakie jesienne, rozgrzewajace danie...
:)
Oj tak, smaki jesieni na talerzu :)
UsuńLasagne uwielbiam. W takiej sezonowej wersji zapowiada się świetnie.
OdpowiedzUsuń