Te wytrawne muffinki zdecydowanie urzekają swoim kolorem. Kiedy za oknem coraz częściej bywa szaro, warto przygotowywać potrawy, które nie tylko smakiem, ale i wyglądem rozpogodzą nasz dzień. Te babeczki są pięknie zielone, smaczne i dodatkowo zdrowe. Połączenie fasoli i sezamu przemyconego w wybranym dziś przeze mnie oleju to bardzo trafny duet. Polecam :) .
Muffiny szpinakowo-fasolowe
Składniki na 6 babeczek:
·
1 jajko
·
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 2 łyżki oleju sezamowego
·
pół łyżeczki soli
·
2 łyżki mleczka kokosowego
·
3 pomidorki koktajlowe
·
garść świeżego szpinaku
- ulubione przyprawy do smaku- np. sproszkowana ostra papryka, chilli, suszony tymianek
- ulubione przyprawy do smaku- np. sproszkowana ostra papryka, chilli, suszony tymianek
Fasolę moczymy przez noc w wodzie. Następnie gotujemy do
miękkości i miksujemy z mleczkiem kokosowym i olejem sezamowym na gładką masę.
Dodajemy jajko, proszek, szpinak, wybrane przyprawy i sól
i całość ponownie dokładnie blendujemy. Masę wykładamy do foremek na muffinki
wyłożonych papierowymi wkładkami. Pośrodku babeczki układamy połówkę pomidorka
koktajlowego. Babeczki pieczemy ok. 35
minut, temp. 180 stopni. Smacznego!
mają ciekawy wygląd ;)
OdpowiedzUsuńzachwycają kolorkiem :D Czasami miło przełamać jesienną aurę, takim posiłkiem
OdpowiedzUsuńAle fajne, super kolory :-)
OdpowiedzUsuń