Delikatne pulpeciki w aromatycznym sosie na bazie mleczka kokosowego i koperku to doskonała propozycja zarówno dla dorosłych jak też najmłodszych. Możemy podać je z ulubionymi dodatkami- ziemniakami, chlebem czy kaszą, jak też same. Dodatek kaszy jaglanej sprawia, że kotleciki są bardzo sycące i zdrowe. Spróbujecie?
Pulpety w sosie koperkowo-kokosowym
·
500 g mięsa mielonego- wieprzowo-drobiowego
·
2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
·
sól
·
pieprz
·
pęczek koperku
·
jajko
·
200 ml mleczka kokosowego
·
cebula
·
szklanka wody
·
łyżka masła klarowanego
Cebulę drobno siekamy i przesmażamy na
odrobinie masła klarowanego - musi być złocista.
Mięso, cebulę, kaszę, jajko oraz przyprawy do smaku (sól i
pieprz) wyrabiamy dłonią na gładką masę. Formujemy z niej nieduże pulpety. W
garnku o szerokim dnie rozpuszczamy łyżkę masła. Obsmażamy na nim z każdej
strony pulpety. Następnie podlewamy wodą i mleczkiem kokosowym. Pulpeciki
dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok.
20 minut. Pod koniec dodajemy drobno posiekany koperek. Doprawiamy solą
i pieprzem. Smacznego!
Smakowity pomysł na obiad:)
OdpowiedzUsuń