sobota, 24 października 2015

Wuzetka - odświeżona klasyka



 Wuzetkę znają i lubią chyba wszyscy. Dziś w nieco odświeżonej i lżejszej wersji. Z masą serowo-śmietanową z lekką nutą cytrynową i wyważoną słodyczą. Ciastka wieńczy delikatna i kremowa masa mascarpone również dosmaczona cytrynową nutą. Brzmi pysznie? Wygląda zachęcająco? Robimy?  


 Wuzetka - odświeżona klasyka 

 Ciasto:
·        150 g mąki pszennej
·        3 łyżki mąki ziemniaczanej
·        200 g miękkiego masła
·        200 g cukru pudru
·        4 jajka
·        2 łyżki cukru waniliowego
·        2 łyżeczki proszku do pieczenia
·        3 łyżki kakao
·        łyżka ekstraktu waniliowego
Krem:
·        1 kg  twarogu trzykrotnie zmielonego
·        1  szklanka cukru pudru
·        500 ml śmietany 36%
·        2  łyżki żelatyny
·        galaretka cytrynowa
·        pół szklanki wrzątku
Polewa:
·        100 g czekolady gorzkiej
·        100 g czekolady mlecznej
·        2 łyżki masła
·        2 łyżki mleka
Dodatkowo:
dżem z jeżyn
 Rozetki:     
·        250 g serka mascarpone
·        2 łyżki cukru pudru
·        sok z połowy cytryny

Formę o wymiarach 28 x 36 cm smarujemy masłem i wysypujemy mąką Piekarnik nastawiamy na funkcje termoobiegu na 180 stopni.
W misce łączymy składniki suche- mąki, proszek do pieczenia i kakao. Masło ucieramy z cukrem pudrem , cukrem waniliowym i ekstraktem, następnie dodajemy po jednym jajku naprzemiennie z sypkimi składnikami. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy ok. 35 minut. Gotowe ciasto studzimy.
Masa- twaróg mieszamy z  cukrem pudrem. Galaretkę i żelatynę rozrabiamy w odrobinie gorącej wody. Lekko przestudzone dodajemy do sera. Dokładnie mieszamy i dodajemy ubitą na sztywną kremówkę. Całość delikatnie mieszamy.
Wystudzone ciasto przekrawamy ostrożnie na pół. Spód smarujemy dżemem. Wykładamy masę serową i przykrywamy drugim plackiem.
Czekolady łamiemy na kawałki i topimy razem z masłem i mlekiem nad gorącą kąpielą wodną. Masę czekoladową rozprowadzamy na wierzchnim placku. Kiedy polewa lekko zastygnie, po ok. pół godzinie porcjujemy ciasto i chłodzimy w lodówce. Przed podaniem każdy kawałek dekorujemy rozetką z masy mascarpone. 
 Rozetki- mascarpone ucieramy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdka i tworzymy rozetki.
Smacznego!





3 komentarze:

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)