Wczoraj podzieliłam się z Wami przepisem na pyszne pesto, którego bazą jest nasza dobra polska kapusta czerwona. Dziś pomysł na jego wykorzystanie. Zdrowy makaron gryczany z dodatkiem tego sosu i awokado. Proste i jednocześnie eleganckie danie. Przygotujecie je błyskawicznie, więc idealnie sprawdzi się na piątkowy obiad po pracy, jak też na wspólne biesiadowanie z przyjaciółmi. Do dzieła!
Makaron gryczany z modrym pesto i awokado
·
300 g makaronu gryczanego nitki
·
kilka łyżek modrego pesto - przepis tutaj
·
100 g sera żółtego
·
kilka suszonych pomidorów z oleju
·
1 awokado
·
garść pistacji
·
sól
·
pieprz
·
olej z pestek dyni
Makaron gryczany gotujemy w osolonej wodzie al dente.
Odcedzamy i przekładamy do miski z odrobiną wody spod gotowania. Dodajemy kilka
łyżek pesto z modrej kapusty, starty na tarce o dużych oczkach ser, pokrojone w
cienkie paseczki suszone pomidory oraz
pokrojone w drobną kostkę awokado. Całość dokładnie, ale delikatnie mieszamy.
Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekane pistacje, skrapiamy delikatnie
olejem z pestek dyni. Całość ponownie delikatnie mieszamy. Smacznego!
świetny pomysł na makaron!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis! Makaron soba to mój ulubiony, a takiego modrego pesto jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuń