Dziś kolejna wariacja na temat pesto i modrej kapusty, za którą wprost przepadam. Efekt końcowy przeszedł moje oczekiwania- sos jest genialny i idealnie trafia w moje smaki. Jeśli macie podobne, będziecie nim zachwyceni. Zdrowe, polskie pesto z nutą egzotyki. Do pesta wybrałam pistacje, które moim zdaniem lepiej pasują niż inne orzechy- ale jeśli macie akurat pod ręką orzechy włoskie czy laskowe, możecie oczywiście je zastosować. Koniecznie przetestujcie ten błyskawiczny przepis.
Pesto zielone, czerwone- nie, modre! - genialne pesto z modrej kapusty
Składniki:
·
1/4 główki modrej kapusty
·
2-3 garście obranych pistacji
·
1 ząbek czosnku
·
łyżeczka miodu
·
olej rzepakowy ile zabierze
·
pieprz do smaku
·
sól do smaku
·
ok. 5 suszonych pomidorów z oleju
Kapustę szatkujemy i przekładamy do
malaksera. Dodajemy czosnek oraz pomidory i całość dokładnie belndujemy.
Doprawiamy miodem, solą, pieprzem i octem balsamiczny. Dodajemy pistacje. Ponownie całość blendujemy. Cały czas
blendując stopniowo dolewamy olej rzepakowy- do uzyskania pożądanej
konsystencji pesto. Pyszne i zdrowe
pesto gotowe. Idealne do makaronów, kanapek czy warzyw. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz