Zapiekanka mięsno-ziemniaczana
·
1,5 kg ziemniaków
·
1,5 kg
mielonego mięsa wieprzowego
·
duża cebula
·
szczypiorek
·
2 łyżki bułki tartej
·
1 jajko
·
sól
·
pieprz
·
łyżeczka estragonu
·
3szklanki mleka owsianego/ lub jeśli używacie- mleka krowiego
·
3 kopiaste łyżki mąki
·
2 łyżki masła klarowanego
·
olej rzepakowy
·
gałka muszkatołowa
Ziemniaki obieramy i gotujemy al dente w osolonej wodzie
(ok. 10 minut). Ugotowane kroimy w talarki.
Cebulkę kroimy w kostkę i smażymy na złoto. Dodajemy do
mięsa, dodajemy bułkę tartą, posiekany drobno szczypiorek, jajko, estragon, sól
i pieprz do smaku. Mięso dokładnie wyrabiamy.
W garnku podgrzewamy 2 łyżki masła, dodajemy 3 łyżki mąki i
robimy zasmażkę. Zalewamy ją połową szklanki mleka owsianego. Kiedy uzyskamy
jednolitą masę dolewamy pozostałe mleko. Cały czas mieszamy do uzyskania
gładkiego sosu. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką.
Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną masła klarowanego i
odrobiną sosu. Wykładamy 1/2 ziemniaków, polewamy sosem, układamy mięso, polewamy sosem.
Następna warstwa to reszta ziemniaków i pozostały sos. Zapiekankę pieczemy
ok. 90 minut, temp. 180 stopni.- na ostatnie 20 minut zwiększamy temp. do 200
stopni. Zapiekankę możemy przygotować dzień wcześniej, a następnego dnia tylko odgrzać. Na drugi dzień zdecydowanie lepiej się kroi. Nadmiar płynu, który powstanie podczas pieczenia, polecam zlać i podać podgrzany jako sos do zapiekanki. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz