Pierogi z makiem
Składniki:
·
500 g mąki
pszennej
·
1 1/4
szklanki wody
·
1 duże jajko
·
szczypta
soli
Mąkę
zaparzamy wrzątkiem, kiedy powstaną kluski dodajemy jajko i wyrabiamy gładkie i
elastyczne ciasto. Odstawiamy pod przykryciem na 20 minut.
Farsz
makowy:
· 200 g mielonego maku
· 3/4 szklanki mleka owsianego/ lub jeśli wolicie krowiego
· 4 łyżki cukru waniliowego
· 2 łyżki miodu malinowego
· 1 garść suszonej żurawiny
· 1 garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
· 1 garść uprażonych nerkowców
· 2 jajka
· 1 łyżka kaszy manny
Mleko
zagotowujemy z cukrem i miodem. Do gotującego się mleka wsypujemy mak i
gotujemy na małym ogniu aż mak wchłonie całe mleko. Zdejmujemy z ognia,
dodajemy bakalie i kaszę manną. Dokładnie mieszamy. Do przestudzonej masy
dodajemy rozbełtane jajka i ponownie dokładnie mieszamy.
Ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm, wycinamy krążki, faszerujemy farszem makowym i lepimy pierożki. Gotujemy w osolonej wodzie dosłownie kilkanaście sekund od wypłynięcia. Ugotowane pierożki obsmażamy na złoto na maśle klarowanym, podajemy oprószone cukrem pudrem.
Świetny przepis :D
OdpowiedzUsuńŚwietne pierogi, takich jeszcze nie wiedziałam, nie jadłam.
OdpowiedzUsuń