Makaron z sycącym, pożywnym, smacznym i zdrowym sosem na bazie soczewicy to mój dzisiejszy pomysł na błyskawiczny obiad. Potrzebujecie jedyne 8-10 minut, czyli tyle, ile gotuje się makaron.
Makaron z sosem z soczewicy i boczkiem
·
240 g soczewicy z puszki (waga po odsączeniu
zalewy)
·
3 łyżki oleju z pestek dyni
·
6 łyżek oleju spod marynowania grillowanej
papryki lub rzepakowego
·
5 suszonych pomidorów
·
2 garście pestek słonecznika
·
sól
·
pieprz
·
łyżka miód
·
2 łyżki octu balsamicznego
·
marynowane w occie pieczarki
·
500 g makaronu pełnoziarnistego
·
300 g boczku
·
duża cebula
Boczek
kroimy w drobną kostkę i smażymy aż cały
tłuszcz się wytopi i powstaną małe skwarki. Pod koniec dodajemy drobno
posiekaną cebulę, doprawiamy solą.
Makaron
gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Soczewicę
i pestki słonecznika blendujemy razem z olejami (paprykowym lub rzepakowym i z pestek dyni), pomidorami
suszonymi, miodem, octem, solą i pieprzem. Dodajemy do ugotowanego makaronu.
Dodajemy boczek z cebulką razem z wytopionym tłuszczem i całość dokładnie mieszamy. Na
samym końcu dodajemy marynowane w occie pieczarki. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz