Pierogi z jabłkiem i złocistą bułką tartą
Składniki:
·
500 g mąki
pszennej
·
1 1/4
szklanki wody
·
1 duże jajko
·
szczypta
soli
Mąkę
zaparzamy wrzątkiem, kiedy powstaną kluski dodajemy jajko i wyrabiamy gładkie i
elastyczne ciasto. Odstawiamy pod przykryciem na 20 minut.
Farsz jabłkowy:
·
2 kg jabłek
·
7 łyżek cukru
·
1 łyżka miodu malinowego
·
cynamon do smaku
·
3 łyżki bułki tartej
Obrane
jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do garnka i prużymy na
niedużym ogniu aż całkiem się rozgotują i odparuje nadmiar soku. Doprawiamy
cukrem. miodem i cynamonem. Dodajemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Farsz
studzimy.
Ciasto
wałkujemy na grubość 3-4 mm, wycinamy krążki, faszerujemy i lepimy pierożki. Gotujemy w osolonej wodzie niecałą
minutę od wypłynięcia. Ugotowane pierożki podajemy z
zezłoconą na maśle bułką tartą.
Okrasa:
·
3 łyżki masła klarowanego
·
3 łyżki bułki tartej
·
2 łyżki brązowego cukru
Masło
topimy, dodajemy cukier i bułkę tartą i smażymy aż bułka będzie chrupiąca i
złocista. Polewamy nią pierożki z jabłkami.
Pierożki pierwsza klasa. Pycha nadzienie.
OdpowiedzUsuń