wtorek, 9 lutego 2016

Pizza na cienkim spodzie


 To co najważniejsze w pizzy to dobre ciasto. Najlepsze to oczywiście te domowe. Dziś przepis na pizzę na bardzo cienkim cieście. Musimy poświęcić mu troszkę pracy i dłuższą chwilę powyrabiać, a następnie poczekać aż wyrośnie, ale efekt końcowy wszystko nam zrekompensuje. W dobrej pizzy po upieczeniu i poporcjowaniu kawałek ciasta powinien utrzymać dodatki, które na tej pizzy się znajdą. Ciasto powinno być więc dobrze upieczone, a sosu, sera i całej reszty nie może być zbyt dużo. Minimalizm czasem się opłaca ;) .

 Pizza na cienkim spodzie

 Ciasto:
·         2 kopiaste szklanki mąki pszennej
·         szklanka letniej wody
·         pół łyżeczki soli
·         2 łyżki oliwy spod suszonych pomidorów
·         25 g świeżych drożdży
·         łyżeczka cukru

Drożdże kruszymy, dodajemy cukier i zalewamy ciepłą wodą. Dokładnie rozprowadzamy. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy oliwę oraz drożdże - wyrabiamy na jednolite, elastyczne ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno po naciśnięciu palcem powrócić do swojego kształtu. Z wyrobionego ciasta formujemy kulkę, lekko smarujemy olejem spod suszonych pomidorów. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce. 

Sos:
·         doniczka bazylii
·         10 suszonych pomidorów z oleju
·         olej spod suszonych pomidorów
·         łyżeczka miodu rzepakowego
·         łyżka octu balsamicznego
·         2 ząbki czosnku
·         2 garście orzeszków ziemnych
·         pół łyżeczki soli

Listki bazylii, suszone pomidory, czosnek i orzeszki ziemne miksujemy stopniowo dodając olej - do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu. Doprawiamy octem, miodem i solą. 

Dodatki:
·         300 g sera żółtego - u mnie połączenie sera królewskiego, królewskiego wędzonego i salami
·         czarne oliwki
·         bardzo cienkie piórka cebuli
·         zielone pomidory marynowane w occie
·         parówki z szynki

Z ciasta formujemy 2 cienkie pizze. Smarujemy je przygotowanym sosem, posypujemy startym na tarce o grubych oczkach serem. Układamy dowolne dodatki.
U mnie jedna pizza to- czarne oliwki i cebulka. Druga- cebulka, pokrojone w cienkie plasterki parówki i zielone pomidorki.
Pizzę pieczemy ok. 25 minut, temp. 220 stopni termoobieg. Podajemy z ulubionym sosem. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)