To co najważniejsze w pizzy to dobre ciasto. Najlepsze to oczywiście te domowe. Dziś przepis na pizzę na bardzo cienkim cieście. Musimy poświęcić mu troszkę pracy i dłuższą chwilę powyrabiać, a następnie poczekać aż wyrośnie, ale efekt końcowy wszystko nam zrekompensuje. W dobrej pizzy po upieczeniu i poporcjowaniu kawałek ciasta powinien utrzymać dodatki, które na tej pizzy się znajdą. Ciasto powinno być więc dobrze upieczone, a sosu, sera i całej reszty nie może być zbyt dużo. Minimalizm czasem się opłaca ;) .
Pizza na cienkim spodzie
·
2 kopiaste szklanki mąki pszennej
·
szklanka letniej wody
·
pół łyżeczki soli
·
2 łyżki oliwy spod suszonych pomidorów
·
25 g świeżych drożdży
·
łyżeczka cukru
Drożdże
kruszymy, dodajemy cukier i zalewamy ciepłą wodą. Dokładnie rozprowadzamy. Mąkę
mieszamy z solą, dodajemy oliwę oraz drożdże - wyrabiamy na jednolite,
elastyczne ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno po naciśnięciu palcem
powrócić do swojego kształtu. Z wyrobionego ciasta formujemy kulkę, lekko
smarujemy olejem spod suszonych pomidorów. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy
na 45 minut w ciepłe miejsce.
·
doniczka bazylii
·
10 suszonych pomidorów z oleju
·
olej spod suszonych pomidorów
·
łyżeczka miodu rzepakowego
·
łyżka octu balsamicznego
·
2 ząbki czosnku
·
2 garście orzeszków ziemnych
·
pół łyżeczki soli
Listki
bazylii, suszone pomidory, czosnek i orzeszki ziemne miksujemy stopniowo
dodając olej - do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu. Doprawiamy
octem, miodem i solą.
Dodatki:
·
300 g sera żółtego - u mnie połączenie sera królewskiego,
królewskiego wędzonego i salami
·
czarne oliwki
·
bardzo cienkie piórka cebuli
·
zielone pomidory marynowane w occie
·
parówki z szynki
Z ciasta formujemy 2 cienkie pizze.
Smarujemy je przygotowanym sosem, posypujemy startym na tarce o grubych oczkach
serem. Układamy dowolne dodatki.
U mnie jedna pizza to- czarne oliwki i
cebulka. Druga- cebulka, pokrojone w cienkie plasterki parówki i zielone
pomidorki.
Pizzę pieczemy ok. 25 minut, temp. 220
stopni termoobieg. Podajemy z ulubionym sosem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz