Dziś zapraszam Was na pyszny klasyczny sernik podrasowany dodatkową nutą cappuccino. Banalny w przygotowaniu- jeśli zastosujecie się do wskazówek, macie gwarancję sukcesu. Wierzch sernika jest bardzo chrupiący i delikatnie kawowy. Masa serowa- delikatna i kremowa. Prostota i elegancja w jednym. Wypróbujcie koniecznie ;) .
Klasyczny sernik na cieście cappuccino
·
250 g mąki
·
4 łyżki cappuccino waniliowego
·
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
·
120 g cukru
·
2 łyżki cukru waniliowego
·
jajko
·
125 g zimnego masła
·
szczypta soli
Masa serowa (składniki w temp. pokojowej):
·
1 kg sera trzykrotnie zmielonego
·
200 g miękkiego masła
·
6 jajek
·
1,5 szklanki cukru pudru
·
2 łyżki cukru waniliowego
·
łyżka mąki ziemniaczanej (czubata)
·
łyżka mąki pszennej (czubata)
Ciasto-
łączymy składniki suche- mąkę, sól,
kawę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Dodajemy
masło i siekamy. Dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto. Wstawiamy na godzinę do lodówki- możemy również przygotować je dzień wcześniej i zostawić w lodówce na całą noc.
Masa
serowa- miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąki i cały czas miksując naprzemiennie twaróg i jajka.
3/4
ciasta wylepiamy tortownicę o średnicy 26 cm (wysmarowana masłem i obsypana
mąką). Wylewamy masę serową. Pozostałe ciasto skubiemy na kawałki i układamy na
wierzchu ciasta tworząc łatki. Sernik pieczemy 80-90 minut temp. 180 stopni (na ok. 20 minut przed wyjęciem z piekarnika będziecie zapewne musieli przykryć ciasto papierem do pieczenia, żeby wierzch ciasta zbytnio się nie przypiekł) .
Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Schładzamy w lodówce. Smacznego!
serniki to moje ulubione wypieki :)
OdpowiedzUsuńSernik? Cappuccino? Mmmmmm Brzmi i wygląda genialnie!
OdpowiedzUsuń