Uwielbiam tak przygotowany szpinak. Pożywny, smaczny i sycący. Polecam ;) .
Szpinak z żurawiną i orzechami laskowymi
·
500 g rozmrożonego szpinaku- należy odcisnąć
nadmiar wody
·
250 g sera typu włoskiego capri
·
2 ząbki czosnku
·
sól
·
pieprz
·
gałka muszkatołowa
·
sok z połowy pomarańczy
·
2 łyżki masła klarowanego
·
garść suszonej żurawiny
·
garść uprażonych orzechów laskowych
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojony w drobną
kostkę czosnek. Chwilę smażymy i dodajemy szpinak. Smażymy do momentu, aż
odparuje nadmiar płynu. Dodajemy pokruszony serek oraz sok z pomarańczy i dokładnie mieszamy. Jeszcze chwilę smażymy.
Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką. Na sam koniec dodajemy po garści posiekanej suszonej żurawiny
oraz uprażonych i posiekanych orzechów laskowych. Podajemy z żytnim pieczywem
albo jako dodatek do mięs czy ryb. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz