Klasyka w najlepszym wydaniu. Nie znam osoby, której tak przygotowane gołąbki by nie zasmakowały. :)
Klasyczne gołąbki z mięsem i ryżem
Składniki:
·
ok. 100 g ryżu
·
1 cebula
·
1 duże lub 2 mniejsze jajka
·
sól
·
pieprz
·
ok. 1 l pasty
pomidorowej
·
ok. 200 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%
·
olej do smażenia
·
główka kapusty
Ryż gotujemy do miękkości. Cebule kroimy w
drobną kostkę i smażymy na złoto na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Cebulę
i ugotowany ryż dodajemy do mięsa. Dodajemy jajko, doprawiamy solą i pieprzem i
wyrabiamy dłonią na jednolitą masę. Główkę kapusty obgotowujemy w wodzie,
stopniowo ściągając wierzchnie liście. Z każdego odcinamy zdrewniałą część
liścia. Porcję mięsnego farszu układamy na liściu i dokładnie zawijamy.
Naczynie żaroodporne wykładamy liśćmi kapusty. Układamy gołąbki. Zalewamy pastą pomidorową. Całość
przykrywamy z góry pozostałymi liśćmi kapusty.
Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok.
1,5 godziny. Przed podaniem powstały sos zabielamy śmietaną, doprawiamy solą i
pieprzem. Smacznego!
Ps. Z masy mięsno-ryżowej możemy również
upiec pieczeń. Masę przekładamy do 2 keksówek
i pieczemy ok. 60-70 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz