piątek, 8 kwietnia 2016

Ciasteczka wiatraczki z budyniem- drożdżowe i na cieście półkruchym



Ciasteczka wiatraczki to fajny pomysł na efektowny deser, który zainteresuje najmłodszych gości ;) . Dziś proponuję dwie wersje tych ciasteczek- na cieście półkruchym i na cieście drożdżowym. Zarówno jedne jak i drugie przygotowałam z budyniowym nadzieniem, ale jeśli macie ochotę możecie zastąpić go marmoladą czy powidłami- ważne, aby konfitura była dość twarda. Zwieńczeniem całości jest cytrynowy lukier.

 Ciasteczka wiatraczki z budyniem- drożdżowe i na cieście półkruchym


 Wersja z ciastem drożdżowym:
 
  •  3/4 szklanki mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  •  3/4 szklanki cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 75 g rozpuszczonego, przestudzonego masła
  • 1 jajko + 1 jajko do posmarowania ciasta
  •  1 żółtko
  •  skórka otarta z pomarańczy

Drożdże kruszymy, zalewamy ciepłym mlekiem (1/2 szklanki) , dodajemy 2 łyżki mąki, łyżkę cukru i dokładnie mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem na ok. 10 minut. Zaczyn dodajemy do mąki, dodajemy masło, cukier, pozostałe mleko, żółtko i jajko oraz skórkę otartą z 1 pomarańczy  i wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto ponownie lekko zagniatamy.

Wersja z ciastem półkruchym:

  •   2 kopiaste szklanki mąki
  •  1/2 szklanki cukru
  • 1 duże jajko
  • 100 g zimnego masła
  •   2 łyżki cukru waniliowego
  •  2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •   2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

·         Mąkę łączymy z cukrem, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli. Dodajemy zimne masło i siekamy na kruszonkę. Dodajemy jajko, śmietanę i szybko zagniatamy ciasto.  Ciasto schładzamy co najmniej  1 godzinę. Polecam przygotować je dzień wcześniej i pozostawić na noc w lodówce.

Budyń:
  • 500 ml mleka
  •  50 g masła
  •   2 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  •   1/2  szklanki mąki pszennej
  • 1 kopiasta  łyżka mąki ziemniaczanej
  •    łyżka pasty waniliowej
Budyń- w 3/4 szklanki  mleka rozprowadzamy mąki, pastę waniliową oraz żółtka. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i masłem. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobione mąki i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając do uzyskania gęstego budyniu. Studzimy.

Formowanie wiatraczków:
Ciasto cienko wałkujemy (na ok. 1/2cm). Wiatraczki drożdżowe polecam zrobić większe - wycinamy kwadraty 15 x 15 cm, w przypadku ciasta kruchego 10 x 10 cm. Każdy róg kwadratu przecinamy do połowy, pośrodku układamy odrobinę budyniu, co drugi róg kwadratu zwijamy do środka, lekko dociskamy do budyniu. Środki smarujmy rozbełtanym z odrobiną wody jajkiem. Przyklejamy kulki uformowane z  odrobiny ciasta. Skrzydła wiatraczków smarujemy jajkiem. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy do zrumienienia ok. 20 minut, temp. 180 stopni.  
 

1 komentarz:

  1. Przefajny pomysł na kształt ciasteczek, jak i na samo wykonanie. Nigdy nie jadłam ciastek przypominających kształtem wiatraczków. Ekstra :) Jak nie przepadam za nadzieniem budyniowym to tu bym się skusiła. Pozdrowionka i miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)