Ciasteczka wiatraczki to fajny pomysł na efektowny deser,
który zainteresuje najmłodszych gości ;) . Dziś proponuję dwie wersje tych
ciasteczek- na cieście półkruchym i na cieście drożdżowym. Zarówno jedne jak i
drugie przygotowałam z budyniowym nadzieniem, ale jeśli macie ochotę możecie
zastąpić go marmoladą czy powidłami- ważne, aby konfitura była dość twarda.
Zwieńczeniem całości jest cytrynowy lukier.
Ciasteczka wiatraczki z budyniem- drożdżowe i na cieście półkruchym
Wersja z ciastem drożdżowym:
- 3/4 szklanki mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 3/4 szklanki cukru
- 500 g mąki pszennej
- 75 g rozpuszczonego, przestudzonego masła
- 1 jajko + 1 jajko do posmarowania ciasta
- 1 żółtko
- skórka otarta z pomarańczy
Drożdże
kruszymy, zalewamy ciepłym mlekiem (1/2 szklanki) , dodajemy 2 łyżki mąki,
łyżkę cukru i dokładnie mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem na ok. 10 minut.
Zaczyn dodajemy do mąki, dodajemy masło, cukier, pozostałe mleko, żółtko i jajko
oraz skórkę otartą z 1 pomarańczy i
wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy w ciepłym
miejscu aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto ponownie lekko zagniatamy.
- 2 kopiaste szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 duże jajko
- 100 g zimnego masła
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
·
Mąkę łączymy z cukrem, proszkiem do pieczenia,
szczyptą soli. Dodajemy zimne masło i siekamy na kruszonkę. Dodajemy jajko, śmietanę i
szybko zagniatamy ciasto. Ciasto schładzamy co najmniej 1 godzinę. Polecam przygotować je dzień
wcześniej i pozostawić na noc w lodówce.
Budyń:
- 500 ml mleka
- 50 g masła
- 2 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżka pasty waniliowej
Budyń- w 3/4
szklanki mleka rozprowadzamy mąki, pastę
waniliową oraz żółtka. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i masłem. Do
gotującego się mleka wlewamy rozrobione mąki i gotujemy na małym ogniu cały czas
mieszając do uzyskania gęstego budyniu. Studzimy.
Formowanie
wiatraczków:
Ciasto
cienko wałkujemy (na ok. 1/2cm). Wiatraczki drożdżowe polecam zrobić większe -
wycinamy kwadraty 15 x 15 cm, w przypadku ciasta kruchego 10 x 10 cm. Każdy róg
kwadratu przecinamy do połowy, pośrodku układamy odrobinę budyniu, co drugi róg
kwadratu zwijamy do środka, lekko dociskamy do budyniu. Środki smarujmy
rozbełtanym z odrobiną wody jajkiem. Przyklejamy kulki uformowane z odrobiny ciasta. Skrzydła wiatraczków smarujemy
jajkiem. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy do zrumienienia ok. 20 minut, temp. 180 stopni.
Przefajny pomysł na kształt ciasteczek, jak i na samo wykonanie. Nigdy nie jadłam ciastek przypominających kształtem wiatraczków. Ekstra :) Jak nie przepadam za nadzieniem budyniowym to tu bym się skusiła. Pozdrowionka i miłego weekendu :)
OdpowiedzUsuń