Pasztet z dyni i cieciorki
Składniki- 2 puszki (po 400 g) ciecierzycy- należy dokładnie odsączyć z zalewy
- 450 g dyni- poza sezonem używam mrożonej
- pół szklanki płatków owsianych
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 1 duża cebula
- ząbek czosnku
- 2 jajka
- sól - ok. 1 łyżeczki
- pieprz - ok. 1/2 łyżeczki
- gałka muszkatołowa - ok. 1 łyżeczki
- 2 łyżki octu balsamicznego
Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Warzywa smażymy na odrobinie oleju, dorzucamy dynię pokrojoną w drobną kostkę- użyłam mrożonej (uprzednio rozmrożonej). Warzywa dodajemy do ciecierzycy. Dodajemy olej, płatki owsiane oraz jajka. Całość dokładnie blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką i octem. Masę przekładamy do dużej keksówki. Pasztet pieczemy ok. 60 minut, temp. 180 stopni. Smacznego!
Uwielbiam takie warzywne pasztety, z dynią nigdy jeszcze nie jadłam. Pycha! :)
OdpowiedzUsuńMusi być bardzo smaczny. Że też jeszcze na taki przepis nie wpadłam. Dynia i cieciorka to może być strzał w 10! :) Super warzywny pasztecik. Pozdrowionka serdeczne :)
OdpowiedzUsuń