Mamy Red Velvet Cake czemu by więc nie upiec Green Velvet Cake? Tym bardziej, że w przeciwieństwie do tego pierwszego ciasta, mój dzisiejszy torcik jest naturalnie zabarwiony. Piękna intensywna zieleń to zasługa głównego składnika ciasta- zielonego groszku. To dla mnie symbol późnej wiosny czy wczesnego lata. Ale nie martwcie się - ciasto możemy przygotować przez cały rok- posiłkując się mrożonym groszkiem. Co ważne w cieście nie mamy mąki pszennej, a jedynie niewielki dodatek mąki ziemniaczanej. Deser ten jest więc idealny dla osób na diecie bezglutenowej. Dodatek oleju rzepakowego to kolejne walory zdrowotne deseru. Olej ten jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego warto wzbogacić swoją codzienną dietę o dodatek tego zdrowego tłuszczu. W koncepcję zdrowego ciasta doskonale wpisuje się również twarożkowa lekka masa- bez dodatku masła. Całość udekorowana jest masą marcepanową. Zapraszam ;) .
Green Velvet Cake czyli wiosenny torcik - zdrowa słodkość na zielonym groszku i oleju rzepakowym
- 450 g świeżego (lub mrożonego) zielonego groszku
- 3 jajka
- 3/4 szklanki ksylitolu (cukru brzozowego) lub zwykłego drobnego cukru
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- łyżka pasty waniliowej
- skórka z cytryny
Groszek blanszujemy (ok. 2-3 minuty we wrzątku z łyżeczką cukru) i blednujemy na gładkie puree. Dodajemy olej, jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, pastę waniliową i skórkę z cytryny i całość dokładnie miksujemy. Masę przelewamy po równo do dwóch wysmarowanych masłem i wysypanych mąką tortownic o średnicy 17 cm. Pieczemy ok. 40 minut w temp. 180 stopni, do suchego patyczka. Studzimy. Ciasto wychodzi wilgotne i nie wymaga ponczowania jak klasyczny biszkopt.
- łyżka pasty waniliowej
- 250 g słodkiego sera twarogowego typu włoskiego
- 200 g kremowego serka śmietankowego (lekko solonego)
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 4 łyżki cukru waniliowego
Ser typu włoskiego dokładnie blendujemy z kremowym serkiem i
śmietaną, dodajemy pastę i cukier waniliowy i ponownie dokładnie blendujemy.
Masą przekładamy placki.
Masa maślana:
- 100g białej czekolady
- 100g masła
Czekoladę
topimy nad gorącą kąpielą wodną. Lekko przestudzoną dodajemy do utartego na
puch masła. Masą pokrywamy wierzch i boki ciasta. Wstawiamy do lodówki. Kiedy
masa stężeje pokrywamy marcepanem.
Dekoracja:
- 250 g zielonego marcepanu
- 100 g marcepanu naturalnego
- 50 g marcepanu czerwonego
Uwaga- marcepan lepiej będzie się wałkował, jeśli podgrzejemy go w mikrofali ok. 10- 15 sekund. Elementy marcepanowe przyklejamy za pomocą niewielkiej ilości wody. Masę marcepanową podczas wałkowania podsypujemy cukrem pudrem.
Z masy białej (naturalnej) wykrawamy za pomocą foremki do wykrawania ciasteczek motyle i małe kwiatki. Torcik najlepiej kroić dopiero na drugi dzień.
Mistrzowska dekoracja. Taka wiosenna i radosna. motylki pierwsza klasa. Nie jadłam nigdy zielonego torcika. Super! Moja koleżanka jest uczulona na gluten, taki torcik sprawiłby jej radość. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Megly za jak zwykle miłe słowa ;) . Może przygotujesz kiedyś taki na spotkanie z koleżanką ;) - ciasto na zielonym groszku naprawdę jest pyszne. Pozdrawiam serdecznie:)
Usuńsuper :) dla dzieci fajna sprawa i przemycone warzywa i super dekor :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :))
Usuńwygląda bardzo ciekawie. Urocza dekoracja!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń