Schabowe roladki z zielonymi pomidorami i salami
- ok. 1,5 kg schabu
- sól
- pieprz
- słoiczek zielonych pomidorów marynowanych w zalewie octowej
- kilka cienkich plastrów salami
- musztarda
- bułka tarta
- mąka pszenna
- 2 jajka do panierowania
- masło klarowane do smażenia
Schab
kroimy w plastry, rozbijamy tłuczkiem jak na kotlety. Każdy kotlet solimy i
pieprzymy. Smarujemy od wewnętrznej strony musztardą. Układamy po 1-2 plasterki
salami oraz 2-3 zielone pomidory. Zawijamy. Roladki obtaczamy w
odrobinie mąki, następnie w rozbełtanych z wodą jajkach i bułce tartej. Tak
przygotowane roladki obsmażamy na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym z każdej
strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, układamy wiórka masła
klarowanego i pieczemy ok. 20-25 minut,
temp. 190 stopni. Smacznego!
Muszę zrobić. Kolorowe - super się prezentują. Koniecznie wypróbuję przepis. Pozdrowionka! :)
OdpowiedzUsuńFajnie wyglądają te zielone pomidory w roladkach, a całość na pewno pyszna.
OdpowiedzUsuń