Półfrancuskie rożki z białą kiełbasą, serem i suszonymi pomidorami
Składniki - ok. 16 sztuk
na ciasto:
Nadzienie:
- kilkanaście plasterków żółtego wędzonego sera (ok. 16 plastrów)
- 2 białe kiełbasy surowe- ok. 200 g
- kilkanaście suszonych pomidorów z zalewy olejowej (ok. 16 sztuk )
Masło ucieramy z serkiem. Cały czas mieszając dodajemy
porcjami mąkę. Kiedy masa zgęstnieje przekładamy na blat i wyrabiamy ręcznie
jednolite ciasto. Chłodzimy w lodówce przez całą noc. Ciasto dzielimy na 4
części, każdą cienko wałkujemy, wykrawamy po 4 kwadraty - w sumie uzyskami 16 rożków.
Kiełbasę pozbawiamy osłonki i rozdrabniając przesmażamy na
złoty kolor na odrobinie oleju spod suszonych pomidorów. Kiełbasę studzimy.
Na środku każdego
kwadratu układamy suszony pomidor, kawałek żółtego sera wędzonego oraz kiełbasę.
Zlepiamy boki po
przekątnej. Rożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy
rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w temp. 200 stopni ok. 25-30 minut.Smacznego!
Środek jak dla mnie idealny :) Nic dodać, nic ująć. To musi być pyszny smak. Może kalorii sporo, ale co tam, warto się skusić. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń