niedziela, 21 sierpnia 2016

Chleb z kaszy gryczanej - bezglutenowy, bez mąki, bez drożdży - trzyskładnikowy


 Genialny chleb z kaszy gryczanej białej (niepalonej). Bezglutenowy, bez mąki i drożdży - jedynie z 3 składników. Idealne domowe, zdrowe pieczywo. Puszyste i wilgotne jednocześnie. W smaku doskonałe. W internecie znajdziecie wiele przepisów na chlebek z kaszy gryczanej. Ja swój przygotowuję z 400 g kaszy gryczanej - tyle zazwyczaj znajduje się w standardowym opakowaniu kaszy. Chlebek jest tak smaczny, że znika błyskawicznie, więc warto od razu upiec podwójną porcję  ;) . Zdecydowanie polecam - zarówno ze względu na walory smakowe, jak i zdrowotne.
Ps. do podstawowego ciasta, po zblendowaniu kaszy, możemy dodać ulubione dodatki- pestki dyni, słonecznika, ulubione zioła i przyprawy.

Chleb z kaszy gryczanej - bezglutenowy, bez mąki, bez drożdży - trzyskładnikowy


 

Składniki:

  • 400 g kaszy gryczanej białej
  • ok.  2 i 1/4 szklanki wody
  • 1,5  łyżeczki soli


Kaszę płuczemy na sicie zimną wodą. Przekładamy do dużej miski i zalewamy wodą. Pozostawiamy na noc- na co najmniej 12 godzin. Rano całość mieszamy i ewentualnie uzupełniamy wodą - tak by ziarna znajdowały się pod minimalną warstwą wody. Ponownie odstawiamy na  12 godzin. Wieczorem całość dokładnie blendujemy (gdyby wody było za dużo  przed blendowaniem należy nieco odlać) z dodatkiem soli i przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Chlebek pozostawiamy na co najmniej 12 godzin w ciepłym miejscu. Następnie delikatnie przenosimy do piekarnika - piekarnik włączamy  na 200 stopni, chlebek pieczemy ok. 80 - 90 minut od momentu wstawienia do zimnego piekarnika - do uzyskania chrupiącej skórki. W zależności od wielkości keksówki chlebek wyjdzie bardziej płaski lub nieco wyższy. Na zdjęciach - płaskie kromki - to chlebek pieczony w keksówce 30 x 11 cm, te nieco większe kromki to chlebek pieczony w klasycznej jednorazowej keksówce. 

Po upieczeniu chlebek wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Pieczywo wychodzi bardzo puszyste a jednocześnie wilgotne. Ma idealną konsystencję - nie kruszy się, możemy kroić bardzo cienkie kromki.Smacznego!




 




4 komentarze:

  1. Będę robić! wracam na moją dietę bez chleba pszennego ☺ idealnie ze chleb z gryczanej. mam nadzieje ze synkowi tez zasmakuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Będę robić! wracam na moją dietę bez chleba pszennego ☺ idealnie ze chleb z gryczanej. mam nadzieje ze synkowi tez zasmakuje.

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowe chlebki są wspaniałe :) Ostatnio mam mnóstwo obowiązków i nie robię, ale jak się troszkę zrobi luźniej w moim grafiku z pewnością powrócę do pieczenia. Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio ten chleb jest bardzo popularny :)

    OdpowiedzUsuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)