Genialny chleb z kaszy gryczanej białej (niepalonej). Bezglutenowy, bez mąki i drożdży - jedynie z 3 składników. Idealne domowe, zdrowe pieczywo. Puszyste i wilgotne jednocześnie. W smaku doskonałe. W internecie znajdziecie wiele przepisów na chlebek z kaszy gryczanej. Ja swój przygotowuję z 400 g kaszy gryczanej - tyle zazwyczaj znajduje się w standardowym opakowaniu kaszy. Chlebek jest tak smaczny, że znika błyskawicznie, więc warto od razu upiec podwójną porcję ;) . Zdecydowanie polecam - zarówno ze względu na walory smakowe, jak i zdrowotne.
Ps. do podstawowego ciasta, po zblendowaniu kaszy, możemy dodać ulubione dodatki- pestki dyni, słonecznika, ulubione zioła i przyprawy.
Chleb z kaszy gryczanej - bezglutenowy, bez mąki, bez drożdży - trzyskładnikowy
- 400 g kaszy gryczanej białej
- ok. 2 i 1/4 szklanki wody
- 1,5 łyżeczki soli
Kaszę płuczemy na sicie zimną wodą. Przekładamy do dużej
miski i zalewamy wodą. Pozostawiamy na noc- na co najmniej 12 godzin. Rano całość
mieszamy i ewentualnie uzupełniamy wodą - tak by ziarna znajdowały się pod
minimalną warstwą wody. Ponownie odstawiamy na 12 godzin. Wieczorem całość
dokładnie blendujemy (gdyby wody było za dużo przed blendowaniem należy nieco odlać) z dodatkiem soli i przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Chlebek pozostawiamy
na co najmniej 12 godzin w ciepłym miejscu. Następnie delikatnie przenosimy do piekarnika - piekarnik włączamy na 200 stopni, chlebek
pieczemy ok. 80 - 90 minut od momentu wstawienia do zimnego piekarnika - do uzyskania chrupiącej skórki. W zależności od wielkości keksówki chlebek wyjdzie bardziej płaski lub nieco wyższy. Na zdjęciach - płaskie kromki - to chlebek pieczony w keksówce 30 x 11 cm, te nieco większe kromki to chlebek pieczony w klasycznej jednorazowej keksówce.
Po upieczeniu chlebek wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Pieczywo wychodzi bardzo puszyste a jednocześnie wilgotne. Ma idealną konsystencję - nie kruszy się, możemy kroić bardzo cienkie kromki.Smacznego!
Będę robić! wracam na moją dietę bez chleba pszennego ☺ idealnie ze chleb z gryczanej. mam nadzieje ze synkowi tez zasmakuje.
OdpowiedzUsuńBędę robić! wracam na moją dietę bez chleba pszennego ☺ idealnie ze chleb z gryczanej. mam nadzieje ze synkowi tez zasmakuje.
OdpowiedzUsuńDomowe chlebki są wspaniałe :) Ostatnio mam mnóstwo obowiązków i nie robię, ale jak się troszkę zrobi luźniej w moim grafiku z pewnością powrócę do pieczenia. Pozdrowionka :)
OdpowiedzUsuńOstatnio ten chleb jest bardzo popularny :)
OdpowiedzUsuń