Ciasto z kaszy gryczanej białej naprawdę jest rewelacyjne. W zależności od tego jak dokładnie zblendujemy kaszę, jak mocno ją rozgotujemy oraz ile płynu będzie miała w sobie, wyjdzie nam raz bardziej puszyste, a raz bardziej wilgotne ciasto. Im bardziej rozgotujemy kaszę, im kasza pobierze więcej płynu oraz im bardziej dokładnie ją zblendujemy, tym ciasto będzie bardziej jednolite w swojej strukturze i bardziej wilgotne. Jeśli lubicie czuć coś pod zębami w trakcie jedzenia, nie musicie aż tak dokładnie kaszy blendować. Z ciastem gryczanym bardzo fajnie skomponowała się masa na bazie puree z dyni Hokkaido i marmolady truskawkowej. Ale o tym przekonacie się, jeśli przetestujecie przepis. Polecam na jesienne wieczory :) .
Ciasto z białej kaszy gryczanej z kremem dyniowo-truskawkowym
Składniki na ciasto:
- 200 g kaszy gryczanej białej marki Kupiec
- ok. 1 i 3/4 szklanki mleka do ugotowania kaszy/ mleko możemy zastąpić wodą
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 150 g masła
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g białej czekolady
- 2 łyżki mleka w proszku
Kaszę gryczaną gotujemy pod przykryciem na małym
ogniu, aż wchłonie cały płyn - w razie potrzeby dodajemy więcej płynu. Wystudzoną blendujemy. Jaja ucieramy na
puszysto z cukrem. W garnku rozpuszczamy masło, czekoladę i mleko w
proszku. Masę dodajemy do kaszy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem oraz
utarte jaja. Dodajemy skórkę pomarańczową, Całość dokładnie mieszamy.
Przekładamy do formy 24 x 24 cm
wysmarowanej odrobiną masła i obsypanej mąką. Pieczemy ok. 55- 60 minut,
temp. 180 stopni- do tzw. suchego patyczka.
Ciasto studzimy i przekrawamy na pół.
Krem dyniowo-truskawkowy:
- 500 g upieczonej dyni Hokkaido - waga bez skórki
- 1/4 szklanki śmietanki kremówki
- 4 czubate łyżki marmolady truskawkowej
- 3 łyżki cukru waniliowego
Upieczoną dynię blendujemy na gładki krem ze śmietaną,
marmoladą truskawkową i cukrem waniliowym. Kremem przekładamy upieczone ciasto.
Polewa:
- 1/3 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mleka w proszku
Mleko zagotowujemy z cukrem, masłem i mlekiem w
proszku. Kiedy polewa nieco zgęstnieje
odstawiamy i studzimy. Lekko przestudzoną polewamy ciasto. Ciasto chłodzimy co najmniej 3 godziny w lodówce. Smacznego!
Ciasto prezentuje się po prostu wspaniale :) Po herbatki na niedzielny, popołudniowe relaks jak znalazł. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńWow! Super przepis :)
OdpowiedzUsuńprzepyszne połaczenie składników, z checią bym zjadła :) mniam
OdpowiedzUsuń