Ciasto z pasternakiem jest idealnie wilgotne i puszyste. Uperfumowane skórką cytrynową i wzbogacone suszoną żurawiną samo w sobie może być doskonałym deserem. Ale... no właśnie, nie byłabym sobą, gdybym nie zaproponowała nieco bogatszej wersji. Placek wzbogaciłam więc musem ze śliwek (w końcu sezon na te owoce w pełni) i, jak przystało na miłośniczkę wszelkiego rodzaju kremów, puszystą, aksamitną i delikatną pianką na bazie jogurtu greckiego. Krem jogurtowy jest idealny - delikatnie słodki i orzeźwiający. Z powodzeniem może konkurować z kremami na bazie dużo bardziej kalorycznej kremówki czy masła.
Ps. gdybyście mieli problem z dostaniem pasternaku, bez problemu możecie zastąpić go w cieście marchewką ;) .
Ps. gdybyście mieli problem z dostaniem pasternaku, bez problemu możecie zastąpić go w cieście marchewką ;) .
Ciasto z pasternakiem z kremem jogurtowym i powidłami
Na ciasto:
- 3/4 szklanki cukru
- 150 g miękkiego masła
- 2 jajka w temp. pokojowej
- 1 łyżka pasty waniliowej
- 1,5 szklanki mąki
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 250 g startego na tarce o grubych oczkach pasternaku (waga po starciu)
- 80 g suszonej żurawiny
Piekarnik
rozgrzewamy do 180 stopni.
Tortownicę o
średnicy ok. 26 cm smarujemy masłem i wysypujemy mąką
Pasternak
obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
W misce
łączymy składniki suche - mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny oraz sól.
W drugiej
misce ucieramy na jasnożółtą masę masło z cukrem, następnie cały czas miksując
dodajemy po jednym jajku oraz pastę waniliową. Stopniowo cały czas miksując,
ale już na mniejszych obrotach, dodajemy składniki sypkie. Kiedy uzyskamy
jednolitą masę, dodajemy pasternak i posiekaną żurawinę i dokładnie mieszamy.
Ciasto
przelewamy do tortownicy. Pieczemy ok. 50 minut do tzw. suchego patyczka. Po
upieczeniu pozostawiamy w foremce na 10 minut. Następnie przekładamy na kratkę
do wystygnięcia.
Masa śliwkowa (powidła)
- 1 kg śliwek
- ok. 4 łyżki cukru
Śliwki pozbawiamy pestek, przekładamy do
garnka i smażymy na średnim ogniu cały czas mieszając do uzyskania bardzo
gęstej konsystencji. Pod koniec dodajemy cukier do smaku. Masę studzimy i
chłodzimy przez noc w lodówce.
Wystudzone ciasto ponownie układamy w tortownicy. Smarujemy
masą śliwkową (ok. 2 łyżek masy śliwkowej odkładamy na później).
- 800 g jogurtu typu greckiego
- 4 łyżki cukru pudru
- 1,5 łyżki żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody
Dzień wcześniej jogurt wykładamy na sitko wyłożone gazą i
odstawiamy na 24 godziny do lodówki- przez ten czas odcieknie nadmiar płynu.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Jogurt miksujemy na
puszystą masę z cukrem. Do żelatyny (jeszcze
ciepłej) dodajemy łyżkę masy jogurtowej i dokładnie miksujemy, po czym całą
żelatynę przelewamy do pozostałej masy jogurtowej. Całość ponownie dokładnie
miksujemy i szybko wykładamy na ciasto (masa szybko żeluje pod wpływem niskiej
temperatury jogurtu). Na powierzchni jogurtu układamy kleksy odłożonej masy
śliwkowej i za pomocą widelca szybko robimy dekoracyjne wzory. Ciasto wstawiamy
do całkowitego stężenia do lodówki. Smacznego!
wygląda świetnie.
OdpowiedzUsuńbardzo lubię ciasta z dodatkiem warzyw, ale z pasternakiem jeszcze nie próbowałam
Uwielbiam jogurtowe smaki. Na przykład jogurtowe lody gałkowe - pycha! :) To ciasto na pewno też bym polubiła. Pozdrowionka serdeczne! :)
OdpowiedzUsuńWow, coś nowego i ciekawego :) Podoba mi się i to bardzo !
OdpowiedzUsuń