Gulasz z łopatki z tortellini i warzywami
Składniki:
- łopatka ok. 2,8 kg
- 3 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- ok. 6-7 szklanek wody
ponadto:
- słodka papryka - 1 łyżka
- ok. 450 g kiełbasy śląskiej - wąskie pętka
- 2 cebule czerwone
- por
- ząbek czosnku
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 marchewki
- 3 pomidory paprykowe
- 1 czerwona papryka
- 400 g pieczarek
- cukinia zielona
- 400 g fasolki szparagowej zielonej
- 500 g tortellini o nadzieniu serowym (ser mozarella i ricotta)
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
Mięso kroimy
w kostkę, przekładamy do miski, posypujemy mąką, dodajemy trochę soli i pieprzu
i dokładnie mieszamy- mąką musi pokryć każdy kawałek mięsa.
W garnku na
dobrze rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i pokrojonego w pół talarki selera naciowego.. Kiedy się zeszkli dodajemy słodką paprykę oraz
drobno posiekany czosnek i chwilkę karmelizujemy. Dodajemy mięso i dokładnie
obsmażamy. Kiedy mięso nabierze złocistego koloru, zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości.
W tym czasie
przygotowujemy warzywa i kiełbasę. Śląską kroimy w talarki i podsmażamy na
odrobinie oleju. Dodajemy do mięsa. Pomidory
sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Fileciki
pomidorów kroimy w dużą kostkę i dodajemy do mięsa.
Paprykę, cukinię
i marchewkę kroimy w kostkę, pieczarki w talarki.. Warzywa po kolei przesmażamy
na tej samej patelni, na której obsmażaliśmy kiełbaskę. Dodajemy do mięsa.
Całość dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości - ok. 1,5 godziny. Po
tym czasie dodajemy ugotowaną al dente fasolkę szparagową zieloną (możemy
pokroić na mniejsze kawałki) oraz ugotowane al dente pierożki tortellini i jeszcze chwilkę gotujemy.
Doprawiamy solą i pieprzem. Gulasz możemy zawekować - z tej
porcji wyjdzie ok. 8 litrowych słoików.
ojej, ile tu dobroci w tym gulaszu! Nie pomyślałabym o dodaniu tortellini. Super pomysł!
OdpowiedzUsuńPyszny gulasz! Z tortellini musi być wspaniały. Nie próbowałam, ale wierzę, że smakuje wybornie. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń