Torcik śmietankowo-serowy z borówkami
Spód:
Ciastka kruszymy w blenderze, dodajemy do
rozpuszczonego masła i dokładnie mieszamy. Wykładamy do tortownicy 26 cm.
Masa serowa:
- 3 łyżki żelatyny + 1/2 szklanki gorącej wody
- 6 żółtek (jaja sparzamy wodę)
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- łyżka pasty waniliowej
- 500 g śmietany 36%
- 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego
- 500 g borówek
Zmielony twaróg (zwłaszcza jeżeli weźmiemy
taki gotowy sernikowy z wiaderka) wykładamy na sito wyłożone gazą. Sito
ustawiamy na misce i wstawiamy do lodówki na co najmniej całą noc - a
najlepiej na 24 h. Przez ten czas pozbędziemy się z twarogu nadmiaru płynu.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.
Śmietanę ubijamy na puszysto, dodajemy do twarogu i delikatnie mieszamy. Na
koniec dodajemy pastę waniliową i ponownie mieszamy.
Żółtka ucieramy z cukrem nad gorącą
kąpielą wodną. Masa musi zgęstnieć. Do lekko przestudzonej żelatyny dodajemy 2
łyżki masy żółtkowej i dokładnie mieszamy. Taką mieszaninę przelewamy do
pozostałej masy żółtkowej i dokładnie miksujemy.
Masę serową porcjami dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Do
masy dodajemy 500 g borówek i dokładnie mieszamy. Wykładamy na spód. Ciasto
wstawiamy do lodówki do stężenia.
Polewa:
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
- 1 i 3/4 szklanki wody
- 1 galaretka pomarańczowa
Wodę zagotowujemy. Do gorącej wody dodajemy
drobno posiekaną czekoladę-
rozpuszczamy ją dokładnie mieszając. Dodajemy galaretkę i ponownie
dokładnie mieszamy. Ostudzoną i prawie tężejącą wylewamy na ciasto. Dekorujemy
pralinkami. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia.
Pięknie wygląda w przekroju. Nietypowy. Bardzo lubię borówki i dodanie ich do tortu to według mnie wspaniały pomysł. Pozdrowionka serdeczne! :)
OdpowiedzUsuń