Naleśniki gryczane (naleśniki z białej kaszy gryczanej) - na majonezie - bezglutenowe
Naleśniki gryczane z nadzieniem marchewkowym
- 200 g kaszy gryczanej niepalonej (białej)
- 2 szklanki wody
- woda - ok. 1 szklanki
- 3 łyżki majonezu
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 jajko
Kaszę płuczemy na sicie zimną wodą, przekładamy do miski i
zalewamy 2 szklankami zimnej wody. Odstawiamy pod przykryciem na noc. Rano
kaszę odsączmy na sicie i przekładamy do blendera. Blendujemy na gładką masę
dolewając tyle płynu, aby uzyskać ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Dodajemy
majonez i jajko i ponownie blendujemy. Ciasto
doprawiamy solą. Smażymy na teflonowej patelni na odrobinie tłuszczu - polecam
masło klarowane. Naleśniki są bardzo delikatne, do ich przewracania polecam użyć długą łopatkę.
Farsz
- pieczarki - 200 g
- marchewka- 800 g
- cebula czerwona
- sól
- pieprz
- łyżka octu balsamicznego
- łyżka miodu
- 3 łyżki majonezu
- olej rzepakowy
- kilka plastrów sera Mimolette
- 4 łyżki ketchupu + 4 łyżki majonezu
Pieczarki i marchewkę ścieramy na tarce o dużych
oczkach. Na patelni na oleju rzepakowym
smażymy do miękkości przygotowane warzywa i drobno posiekaną cebulę. Pod koniec
doprawiamy miodem, octem, solą, pieprzem i majonezem i jeszcze chwilę smażymy. Farsz
studzimy.
Każdy naleśnik smarujemy odrobiną sosu- ketchup wymieszany z
majonezem, układamy 1-2plasterki sera i porcję farszu. Zwijamy w rulonik albo
formujemy kopertę. Układamy w naczyniu do zapiekania. Na wierzchu układamy
wiórki zimnego masła i wstawiamy na chwilę do piekarnika.
Naleśniki na majonezie to dla mnie kompletna nowość! Nigdy o takich nie słyszałam, tym bardziej na kaszy gryczanej. Pomysłowe! A farsz wygląda pysznie :) Pozdrawiam serdecznie! :)
OdpowiedzUsuń