Żeberka z cebulką
Składniki:
- 1-1,5 kg żeberek
- pół szklanki sosu sojowego
- pół szklanki oleju rzepakowego
- sok z ½ cytryny
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki ketchupu
- łyżka słodkiej papryki
- łyżeczka papryki ostrej
- ½ łyżeczki soli
- kilkanaście mini cebulek
Żeberka
myjemy, suszymy i porcjujemy. Łączymy składniki marynaty- sos sojowy, sok z
cytryny, miód, ketchup, paprykę i sól. Następnie stopniowo dolewamy olej.
Żeberka zalewamy marynatą i pozostawiamy w lodówce na całą noc. Zamarynowane
żeberka układamy w naczyniu do zapiekania i zalewamy marynatą . Dodajemy
cebulki. Przykrywamy folią alumniową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180
stopni i pieczemy do miękkości - ok. 1,5 h. Po tym czasie zdejmujemy folię, a
piekranik nastawiamy na 200 stopni - grzałka górna. Pieczemy ok. 20 minut, aż
żeberka będą złociste i miały chrupiąca skórkę.
Rzadko jadam. Zrobiłaś mi ochotę :) Pięknie wyglądają te żeberka. Muszą być chrupiące i smaczne. Ale pyszności. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPychota, zrobiłam i jestem pod wrażeniem smaków. Polecam wszystkim a szczególnie tym którzy nie mają czasu lub nie lubią siedzieć w kuchni. Potrawa którą robi się prosto i szybko a smakuje ..... kuchnia wysokich lotów.
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa. Cieszę się, że żeberka zasmakowały. Pozdrawiam serdecznie. :)
Usuń