Sernikobrownie z jeżynami
Składniki:
- 300 g gorzkiej czekolady
- 300 g miękkiego masła
- 1 i 3/4 szklanki cukru pudru
- 8 jajek (w temp. pokojowej)
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 750 g sera typu włoskiego
- łyżka pasty waniliowej
- ok. 300 g jeżyn
Dużą blachę (24 x 35 cm) wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy
masłem.Czekoladę topimy w gorącej kąpieli wodnej i studzimy. Masło i szklankę
i 1/4 cukru pudru miksujemy na gładką masę. Dodajemy po jednym jajku, cały czas
miksując- do masy brownie w sumie 4 jajka. Na koniec dodajemy czekoladę i porcjami
mąkę - całość dokładnie miksujemy. 3/4
ciasta przelewamy do formy. Pozostały cukier (1/2 szklanki) blendujemy na
gładką masę z serkiem, 4 jajkami i pastą waniliową. Wykładamy na czekoladowe
ciasto - masę rozkładajmy porcjami równomiernie po całości - łatwiej się
rozprowadzi. Na wierzchu wykładamy kleksy pozostałej masy czekoladowej i rozprowadzamy
ją widelcem tworząc dekoracyjne esy floresy. Układamy jeżyny. Ciasto pieczemy w
temp. 170 stopni ok. 50- 60 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
Fantastyczny pomysł. Sernik połączony z brownie? Dwa najlepsze smaki w jednym. To jest bomba! :) A jeszcze jeżyny dla towarzystwa - mmm - smak musi być fenomenalny. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń