Błyskawiczny sos serowy do warzyw, frytek i pieczywa
Składniki:
- 100 g serka topionego śmietankowego
- 70 g sera mimolette
- 200 g gęstej i kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki oleju spod suszonych pomidorów
- sól i pieprz do smaku
- łyżeczka octu ryżowego
Serek topiony ucieramy widelcem dodając stopniowo śmietanę
(łyżkę śmietany odkładamy na później). Dodajemy olej i ocet, doprawiamy solą i
pieprzem i dokładnie mieszamy. Dodajemy drobno posiekany ser mimolette (bardzo
pomarańczowy ser, który nada ładnego koloru gotowemu dipowi). Miseczkę
wstawiamy do mikrofali (750 W) i podgrzewamy ok. 2,5 minuty co jakieś 15-20
sekund zaglądając do miseczki i dokładnie mieszając składniki. Kiedy uzyskamy
gładki i aksamitny sos, dodajemy jeszcze łyżkę kwaśnej śmietany, dokładnie
mieszamy i przekładamy do dekoracyjnego naczynia. Sos smakuje idealnie zarówno
na gorąco, jak również na zimno.
super ten sos! :)
OdpowiedzUsuńDlaczego sam nie wpadłem na to, żeby z serka topionego przyrządzić dip :( Zupy i sosy do mięsa robiłem, a na to nie wpadłem.
OdpowiedzUsuńMuszę przetestować. Pewnie znajomi oszaleją na jego punkcie :)
Nie znałam go, a taki pyszny sos serowy nieraz by się przydał :) Notuję przepis :) Pozdrowionka cieplutkie :)
OdpowiedzUsuń