Dyniowe ciasto z powidłowo-waniliowym kremem i mlecznym biszkoptem to moja kompozycja jesiennego ciasta warstwowego. Piękna pomarańczowa barwa dyniowego placka i pastelowa delikatnie różowa barwa kremu na bazie powideł stanowiły źródło inspiracji dla nazwy wypieku. Środek skrywa delikatny mleczny biszkopt z jabłkową nutą. Duża blacha ciasta jest idealna na rodzinne spotkania. Za chwilę rozpocznie się długi weekend, więc może zainspirujecie się dzisiejszym przepisem?
Ciasto 'Kolorowanka"
czyli
dyniowe ciasto z powidłowo-waniliowym kremem i mlecznym biszkoptem
Placek
dyniowy:
- 2 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 szklanka purre z dyni Hokkaido (dynię skropioną olejem i lekko posoloną pieczemy do miękkości temp. 200 stopni ok. 20 minut, następnie dokładnie blendujemy. Puree z dyni możemy mrozić, poza sezonem możemy przygotować je z mrożonej dyni dostępnej w sklepach)
- łyżka masy kajmakowej
- 2 jajka
- 200 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki cynamonu
Ciasto dyniowe: Blachę (25 x 35 cm) smarujemy masłem i
wysypujemy mąką. Miękkie masło ucieramy na puszysto z cukrem. Stopniowo cały czas
miksując dodajemy po jednym żółtku, a następnie wymieszaną mąkę i proszek do
pieczenia. Na samym końcu dodajemy puree z dyni i masę kajmakową. Białka
ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy do ciasta delikatnie mieszając
szpatułką.. Przekładamy do przygotowanej formy i pieczemy ok. 30 minut, temp.
180 stopni. Ciasto studzimy.
- 5 średnich jajek w temp. pokojowej
- szczypta soli
- 200 g cukru waniliowego
- 150 g mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka oleju
- 2 łyżki mleka w proszku
- skórka cytrynowa
Białka z
cukrem ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i miksujemy na najniższych
obrotach. Dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i mlekiem w
proszku, skórkę cytrynową i olej i delikatnie mieszamy.
Ciasto
przelewamy do takiej samej formy co
ciasto dyniowe wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy ok. 30 minut, temp. 180 stopni. Gdyby wierzch zbytnio
się rumienił, należy po ok. 20 minutach przykryć ciasto papierem.
Ciasto
studzimy.
Poncz jabłkowo-cytrynowy
·
ok. 3/4 szklanki soku jabłkowego
·
1 łyżka
cukru
·
1 łyżka
cukru waniliowego
·
2 łyżki soku
z cytryny
Wszystkie
składniki ponczu przekładamy do rondelka i lekko podgrzewamy do rozpuszczenia
cukru. dokładnie mieszamy do rozpuszczenia cukru. Ponczem nawilżamy upieczony i
wystudzony biszkopt (uprzednio odcinamy cienką, wierzchnią warstwę biszkoptu -
tzw. skórkę, która wyglądałaby nieestetycznie w gotowym cieście).
Krem waniliowo-powidłowy:
- 1 kg serka waniliowego
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 300 g masła
- 290 g powideł śliwkowych
Serek, masło, kaszę, powidła i cukier zagotowujemy. Cały czas mieszając
gotujemy na małym ogniu do miękkości ok. 2-3 minuty. Po ściągnięciu z ognia dodajemy pastę
waniliową.
Placek dyniowy przekrawamy na pół.
Składanie- placek dyniowy- połowa masy waniliowo-powidłowej-
placek biszkoptowy, który po nałożeniu ponczujemy ponczem jabłkowo-cytrynowym- druga połowa masy waniliowo-powidłowej- drugi placek
dyniowy - polewa
Polewa:
- 1/3 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki masła
- 2 kopiaste łyżki kakao
- cukier puder do dekoracji
Mleko zagotowujemy z cukrem, masłem i kakao. Kiedy polewa nieco zgęstnieje jeszcze ciepłą pokrywamy
ciasto. Możemy udekorować wzorkiem z
cukru pudru. Ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego!
Ciasto kolorowe jak jesienne liście:)
OdpowiedzUsuńCoś w tym jest ;) , pozdrawiam :)
UsuńSuper prezentuje się zarówno w całości, jak i po pokrojeniu na kawałki. Ten z serduszkiem jest śliczny :) Pozdrowionka serdeczne. :)
OdpowiedzUsuń