Jabłka pieczone z waniliową manną
Farsz:
W szklance mleka rozprowadzamy grysik oraz żółtka. Pozostałe
mleko zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka dodajemy rozrobioną
kaszę i dokładnie mieszamy gotując na
małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Na końcu dodajemy pastę waniliową
Ponadto:
- kilka jabłek - ok. 8 sztuk
- zimne masło
Jabłka
pozbawiamy gniazd nasiennych. Skórkę każdego jabłka nacinamy w kilku miejscach. Miejsce po gniazdach nasiennych wypełniamy
kaszką. Przykrywamy kapturkami, a na każdym kapturku układamy kilka kawałków
zimnego masła. Owoce układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy ok. 40 minut,
temp. 180 stopni. Czas pieczenia zależy od wielkości i gatunku jabłek.
Upieczone jabłko to takie, w którego bardzo łatwo wbić drewniany patyczek.
Podajemy od razu gorące, posypane cukrem pudrem.
cudowny przepis:)
OdpowiedzUsuńtakie jabłka muszą być pyszne! Cudowne połączenie!
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają takie wypełnione kaszką jabłka. A pieczone same w sobie już nawet uwielbiam - o tej porze roku szczególnie ;)
OdpowiedzUsuńPropozycja wspaniała. Jabłuszka pieczone uwielbiam. A w takiej odsłonie - jeszcze nie znam ;) Pozdrowionka serdeczne!
OdpowiedzUsuń