Udka z kurczaka w musztardzie z warzywami
Składniki:
- 8 udek z kurczaka
- 8 czubatych łyżek musztardy
- łyżka miodu
- 8 łyżek oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
- kilka ziemniaków
- 2 marchewki
- kilka małych cebulek
Skórkę na udkach nacinamy po skosie w trzech miejscach.
Nacieramy solą i pieprzem. Musztardę, płynny miód i olej dokładnie mieszamy.
Marynatą zalewamy mięso i wstawiamy pod przykryciem do lodówki na całą noc.
Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę, marchewki
kroimy na wielkość zbliżoną do ziemniaków. Ziemniaki, marchewkę i cebulkę
układamy na dnie blachy piekarnikowej wysmarowanej olejem. Doprawiamy solą i
skrapiamy olejem. Na warzywach układamy zamarynowane udka. Wstawiamy do
piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy ok. 40 minut, od czasu do czasu
polewając mięso marynatą. Po tym czasie temperaturę podnosimy do 200 stopni
grzałka górna i pieczemy jeszcze ok. 20-25 minut, aż mięso będzie złociste. Gdyby
warzywa były jeszcze niedopieczone, udka wyjmujemy a warzywa pozostawiamy
jeszcze na 10 minut temp. 220 stopni. Smacznego!
Na obiadek propozycja idealna! Pozdrowionka serdeczne! :)
OdpowiedzUsuń