poniedziałek, 31 października 2016

Udka z kurczaka w musztardzie z warzywami

 Udka z kurczaka w musztardzie z warzywami


 Składniki:

  •  8 udek z kurczaka
  •  8 czubatych łyżek musztardy
  •  łyżka miodu
  •  8 łyżek oleju rzepakowego
  •   sól
  •  pieprz
  •  kilka ziemniaków
  •  2 marchewki
  •  kilka małych cebulek

Skórkę na udkach nacinamy po skosie w trzech miejscach. Nacieramy solą i pieprzem. Musztardę, płynny miód i olej dokładnie mieszamy. Marynatą zalewamy mięso i wstawiamy pod przykryciem do lodówki na całą noc.
Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę, marchewki kroimy na wielkość zbliżoną do ziemniaków. Ziemniaki, marchewkę i cebulkę układamy na dnie blachy piekarnikowej wysmarowanej olejem. Doprawiamy solą i skrapiamy olejem. Na warzywach układamy zamarynowane udka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy ok. 40 minut, od czasu do czasu polewając mięso marynatą. Po tym czasie temperaturę podnosimy do 200 stopni grzałka górna i pieczemy jeszcze ok. 20-25 minut, aż mięso będzie złociste. Gdyby warzywa były jeszcze niedopieczone, udka wyjmujemy a warzywa pozostawiamy jeszcze na 10 minut temp. 220 stopni. Smacznego!

 

1 komentarz:

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)