Rolada czekoladowo-brzoskwiniowa z galaretką
Składniki na ciasto:
- 5 jajek
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżki oleju
- 100 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i
z proszkiem do pieczenia, oraz olej. Dokładnie miksujemy. Dodajemy ubite na
sztywno białka i delikatnie mieszamy. Blachę piekarnikową wykładamy papierem do
pieczenia, natłuszczamy. Wykładamy ciasto tworząc prostokąt o wymiarach mniej
więcej 30 na 40 cm. Ciasto pieczmy ok. 10 minut, temp. 200 stopni. Z jeszcze
ciepłego usuwamy papier do pieczenia, rolujemy i owijamy w ściereczkę-tak
pozostawiamy do ostygnięcia.
Krem:
- szklanka syropu z brzoskwiń
- 1/2 szklanki mleka
- 6 łyżek cukru
- budyń waniliowy
- 100 g masła
- 250 g mascarpone
W mleku rozprowadzamy budyń. Syrop zagotowujemy z cukrem. Do
gotującego się syropu dodajemy rozrobiony budyń i cały czas mieszając gotujemy
na niedużym ogniu do uzyskania gęstego budyniu. Budyń studzimy. Wystudzony
dodajemy partiami do utartego na puch masła z mascarpone.
Galaretka
- 2 galaretki pomarańczowe
- 2 szklanki gorącej wody
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i przelewamy do
płaskiego naczynia. Odstawiamy do całkowitego stężenia. Z galaretki wycinamy
dowolne kształty np. okręgi, serduszka, kwiatuszki.
Ciasto czekoladowe rozwijamy, smarujemy równomiernie kremem,
wzdłuż dłuższego boku układamy ściśle w rządku wyciętą galaretkę. Ciasto
zwijamy zaczynając od tej strony, gdzie ułożyliśmy galaretkę. Dekorujemy polewą
Polewa:
- 165 g czekolady mlecznej
- 5 łyżek śmietanki 30%
- 2 łyżki masła.
Czekoladę drobno siekamy, dodajemy masło i śmietankę. Całość
topimy nad gorącą kąpielą wodną od czasu do czasu mieszając. Polewą pokrywamy
roladę. Ciasto chłodzimy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz