Krem czekoladowy do ciast i tortów- idealny do dekoracji rękawem cukierniczym
Składniki:- 300 g cukru
- 3/4 szklanki wody
- 1/2 łyżki octu
- 37 g kakao
- 300 g masła
- 1 żółtko (jajo sparzamy wrzątkiem)
Z cukru, wody i octu gotujemy syrop - (drugiego stopnia, tzw. próba nitki czyli do momentu, aż syrop uzyska temperaturę 108 stopni). Dodajemy kakao i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Do gorącej masy dodajemy porcjami po łyżce masło- całość ucierając. Do letniej masy dodajemy żółtko i ucieramy na pulchną masę. Przecieramy przez gęste sito, aby pozbyć się ewentualnych grudek. Zostawiamy w lodówce do ostygnięcia od czasu do czasu mieszając. Masa zgęstnieje i będzie idealna do przekładania i dekorowania ciast i ciasteczek za pomocą rękawa cukierniczego. Krem idealnie sprawdzi się chociażby do robienia róż na torty i ciasta.
Do robienia róż używam tylki w kształcie płatka - polecam Wiltona nr 104 - robiąc płatki - szersza część końcówki musi być skierowana do dołu a cieńsza do góry.
Do robienia róż używam tylki w kształcie płatka - polecam Wiltona nr 104 - robiąc płatki - szersza część końcówki musi być skierowana do dołu a cieńsza do góry.
Cukier i masło ...nie za fajny.
OdpowiedzUsuńPiękne kwiatki! :)
OdpowiedzUsuń