Zapiekane cukinie z mięsem i pieczarkami
składniki:
- 3 duże cukinie
- 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 500 g pieczarek
- 1 duża cebula
- pół łyżeczki soli
- pieprz
- olej rzepakowy
- garść startego żółtego sera
- garść bułki tartej
Pieczarki kroimy w talarki i smażymy na złoty kolor na oleju
rzepakowym.
Cukinie przekrawamy na pół. Środki wydrążamy, kroimy w
kostkę i przesmażamy na patelni na oleju rzepakowym - przekładamy do miski. Na
tej samej patelni smażymy na złoty kolor drobno posiekaną cebulkę. Kiedy
cebulka nabierze złotego koloru, dodajemy mielone mięso- doprawiamy solą i
smażymy na złoty kolor. Pod koniec doprawiamy octem balsamicznym. Na patelnię
ponownie przekładamy obsmażone kawałki cukinii oraz przygotowane pieczarki.
Całość chwilę razem smażymy, doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą.
Mięsno-wrzywną masą faszerujemy połówki cukinii. Układamy je na blasze do
pieczenia. Łączymy ze sobą ser żółty, odrobinę soli i bułkę tartą - posypujemy
nimi wierzch cukinii. Całość lekko skrapiamy olejem. Cukinie pieczemy ok. 30-40
minut temp. 200 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz