Kostka truskawkowo-czekoladowa
Ciasto:- 120 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 90 g masła
- 40 g gorzkiej czekolady
- 1/3 szklanki kakao
- 1 jajo
- 1 żółtko
- 140 g cukru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/3 szklanki kwaśnej śmietany 18% - gęstej
Mąkę łączymy z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. W
garnku topimy masło i je przypalamy (aż
uzyska orzechowy aromat, masło będzie ciemnozłote), zdejmujemy z palnika i
dodajemy posiekaną czekoladę. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Całość lekko
studzimy.
Jaj i żółtko ucieramy z cukrem do uzyskania puszystej masy.
Dodajemy ekstrakt oraz masę czekoladową i dokładnie miksujemy. Na koniec
dodajemy naprzemiennie składniki suche oraz śmietanę - mieszamy już ręcznie do
połączenia składników. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 25 cm lub
foremki 24 x 24 xm (forma wysmarowana masłem, wysypana mąką). Pieczemy w temp.
170 stopni ok. 30 minut do tzw. suchego
patyczka. Ciasto studzimy i ponownie wstawiamy do tortownicy.
Mus truskawkowy
- 500 g truskawek (poza sezonem mogą być mrożone)
- galaretka truskawkowa
- 3 łyżki cukru pudru
- 360 g śmietanki kremówki 36%
Truskawki przekładamy
razem z cukrem do garnka i zagotowujemy, aż owoce puszczą lekko sok, a cukier
się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i przecieramy przez sitko, żeby pozbyć się
nasionek. Mus owocowy ponownie zagotowujemy, ściągamy z ognia i dodajemy
galaretkę. Dokładnie mieszamy, aż się rozpuści
i odstawiamy do wystygnięcia.
Kremówkę ubijamy na puszysto. Dodajemy truskawkowy mus i
delikatnie, ale dokładnie mieszamy szpatułką. Masę przekładamy na ciasto i
wstawiamy do lodówki do stężenia. Po stężeniu wylewamy lustrzaną glazurę i
ponownie chłodzimy. Przed podaniem możemy udekorować domowymi bezami (przepis wkrótce na blogu).
Glazura lustrzana - czekoladowa (źródło Moje Wypieki)
- 50 ml wody
- 140 g cukru
- 50 g ciemnego kakao
- 100 ml śmietanki 36%
- 2 łyżeczki żelatyny
Żelatynę zalewamy zimną wodą (tylko tyle, żeby przykryła
żelatynę) i odstawiamy, żeby żelatyna napęczniała.
W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i czekamy, aż cukier się
rozpuści. Wówczas dodajemy kakao i śmietankę i całość dokładnie mieszamy rózgą,
żeby nie powstały grudki. Całość zagotowujemy, następnie przecedzamy przez
sitko, w celu pozbycia się ewentualnych grudek. Do gorącej masy dodajemy
żelatynę i mieszamy, żeby się rozpuściła. Masę odstawiamy, żeby wystygła.
Należy uważać, żeby całkowicie nie zastygła, gdyż tylko płynną możemy wylać na
ciasto.
Świetni wygląda i z pewnoscią tak smakuje ;)
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho! :)
OdpowiedzUsuń