Eklerki w dwóch wersjach - czekoladowe i tradycyjne. Nadziane lekkim i delikatnym kremem truskawkowo- śmietankowym. Dekorację stanowi krem karmelowy - intensywny i słodki, dlatego polecam użyć go jedynie w małej ilości do dekoracji - wg. przepisu Anny Olson. Zapraszam!
Eklerki z kremem truskawkowo-śmietankowym
ciasto jasne (ok. 20 eklerów)
·
100 g masła
·
szklanka mąki
·
1/3 łyżeczki soli
·
4 średnie jaja
W rondelku
gotujemy wodę z masłem i solą. Na gotujący się płyn wsypujemy mąkę i cały czas
mieszamy do momentu uzyskania szklistego i jednolitego ciasta. Ciasto studzimy.
Do wystudzonego ciasta dodajemy po jednym jajku - kiedy wmieszamy w ciasto
jedno dopiero dodajemy kolejne. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z
prostą końcówką i wyciskamy eklerki o długości ok. 10-12 cm (blacha wyłożona
papierem do pieczenia). Między eklerkami zachowujemy dość duże odstępy. Eklerki
pieczemy ok. 30 minut temp. 210 - 220 stopni. Studzimy na kratce i kroimy
na 2 części. Nadziewamy kremem truskawkowym, a wierzch pokrywamy wzorem z kremu
karmelowego. Najlepsze od razu, kiedy ptysie leżą nabierają wilgoci.
Eklerki
czekoladowe
·
szklanka wody
·
100 g masła
·
szklanka mąki - 2 łyżki (nabieramy szklankę mąki, następnie odkładamy z niej 2 łyżki i uzupełniamy to miejsce kakao)
·
2 łyżki kakao
·
1/3 łyżeczki soli
·
4 średnie jaja
W rondelku
gotujemy wodę z masłem i solą. Na gotujący się płyn wsypujemy mąkę wymieszaną z
kakao i cały czas mieszamy do momentu uzyskania szklistego i jednolitego
ciasta. Ciasto studzimy. Do wystudzonego ciasta dodajemy po jednym jajku -
kiedy wmieszamy w ciasto jedno dopiero dodajemy kolejne. Masę przekładamy do
rękawa cukierniczego z końcówką ok. 1 cm średnicy i wyciskamy eklerki o długości
ok. 10-12 cm (blacha wyłożona papierem do pieczenia). Między eklerkami zachowujemy
dość duże odstępy. Eklerki pieczemy ok. 30 minut temp. 210 - 220 stopni.
Studzimy na kratce i kroimy na 2 części. Nadziewamy kremem truskawkowym, a
wierzch pokrywamy wzorem z kremu karmelowego. Najlepsze od razu, kiedy ptysie
leżą nabierają wilgoci.
Krem karmelowy wg.
Anny Olson (do eklerków wykorzystamy tylko trochę kremu - do dekoracji)
- 300 g masła w temp. pokojowej
- 400 g cukru Muscovado
- 1/2 łyżeczki soli
- 125 ml śmietanki 36%
- 325 g cukru pudru
Podgrzewamy 115 g masła, sól i cukier muscovado na średnim ogniu, od
czasu do czasu mieszając. Od momentu zagotowania, gotujemy jeszcze 4 minut. Dolewamy śmietankę i gotujemy jeszcze minutkę.
Zdejmujemy garnek z ognia, odstawiamy na 30 minut do wystygnięcia, od czasu do czasu mieszając.
W mikserze planetarnym ubijamy mieszaninę (powinna być nadal
lekko ciepła) i dodajemy cukier puder. Ubijamy do momentu aż masa będzie
zbliżona do temp. pokojowej (może być troszkę cieplejsza) - w tym momencie masa
może wydawać się troszkę ziarnista, z czasem się wygładzi. Dodajemy pozostałe
185 g masła i wanilię - ubijamy na gładki i sztywny krem. Krem wstawiamy do lodówki.
Krem truskawkowo - śmietankowy
- 1,5 szklanki kremówki 36%
- 250 g mascarpone
- 8 łyżek dżemu truskawkowego
Dżem truskawkowy:
- 1 kg słodkich truskawek
- -4 łyżki cukru
Truskawki zasypujemy cukrem i gotujemy w garnku do momentu,
aż truskawki odparują i powstanie w miarę gęsty dżem. Dżem studzimy i chłodzimy
w lodówce.
Kremówkę i mascarpone ubijamy na sztywny krem. Dodajemy dżem
truskawkowy i mieszamy ręcznie łopatką.
Ten czekoladowy bardzo do mnie przemawia :)
OdpowiedzUsuń