Ciasto naleśnikowe na maślance smakuje nieco inaczej niż klasyczne naleśniki. Jest delikatniejsze, a przy tym elastyczne. Pasuje zarówno do naleśników na słodko, jak i wersji wytrawnej. Dziś polecam mięsny farsz z dodatkiem cebuli i pomidorów. Polecam :) .
Naleśniki na maślance z farszem mięsnym
Ciasto:
- 4 jajka
- 2,5 szklanki mąki
- 2 szklanki maślanki
- 1,5 -2 szklanki wody
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
Do miski wsypujemy mąkę i sól. Dokładnie mieszamy,
wybijamy jajka, dodajemy maślankę. Dokładnie mieszamy do powstania jednolitego
ciasta. Dodajemy olej i stopniowo wodę - tyle by uzyskać dość rzadkie ciasto.
Gotowe ciasto odstawiamy na 20 minut. Na dobrze rozgrzaną patelnię dajemy
odrobinę masła- najlepsze klarowane i wylewamy porcję ciasta. Smażymy cienkie
naleśniki - z obu stron do lekkiego zrumienienia.
Nadzienie:
- ok. 1 kg mięsa mielonego (z łopatki)
- 3 cebule
- 2-3 łyżki majonezu
- łyżka ketchupu
- 1/4 łyżeczki papryki ostrej
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
- 2 obrane ze skórki pomidory
Na
patelni na odrobinie oleju smażymy na złoty kolor pokrojoną w kostkę cebulę.
Przekładamy do miski, a na patelnię przekładamy pokrojone w kostkę filety z
pomidorów. Chwilę smażymy i dodajemy zmielone mięso. Smażymy , aż mięso
nabierze ładnego koloru. Doprawiamy papryką,
solą i pieprzem. Dodajemy przygotowaną wcześniej cebulę i dokładnie mieszamy.
Zdejmujemy z ognia i dodajemy ketchup oraz majonez - dokładnie mieszamy.
Na usmażony naleśnik dajemy sporą porcję farszu- zwijamy jak krokiety. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz