Na weekend podrzucam Wam przepis na pyszny i efektowny torcik jabłkowy. W cieście idealnie sprawdzą się szare renety. Wypróbujcie go w najbliższym czasie - robi się go naprawdę szybko - same placki pieczemy tylko 15- 20 minut. ;) Polecam!
Torcik jabłkowy
Ciasto (2 tortownice o średnicy 24 cm)
- 100 g miękkiego masła
- 3 jaja w temp. pokojowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Miękkie masło ucieramy na puszystą masę z cukrem. Następnie
dodajemy po jednym żółtku, a w następnej kolejności mąkę wymieszaną z proszkiem
do pieczenia. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno i dodajemy do ciasta -
delikatnie ręcznie mieszamy. Ciasto przekładamy do 2 wysmarowanych masłem i
wysypanych mąką tortownic. Pieczemy 15-20 minut temp. 180 stopdni do tzw.
suchego patyczka. Studzimy na kratce.
Mus jabłkowy
- 2 kg jabłek - szara reneta
- 3 - 3,5 łyżki żelatyny (w zależności od soczystości jabłek)
- 1/2 - 3/4 szklanki cukru
- pół szklanki zimnej wody
- jeśli lubicie - łyżeczka cynamonu
Jabłka ścieramy na tarce, przekładamy do garnka i prażymy aż
odparuje nadmiar soku, a jabłka rozpadną się na mus. Żelatynę zalewamy zimną
woda i odstawiamy do napęcznienia. Do jabłek dodajemy cukier do smaku i
napęczniałą żelatynę -dokładnie mieszamy, żeby żelatyna się rozpuściła.
Masę jabłkową wykładamy na jeden placek, na jabłka wykładamy
drugi krążek ciasta i lekko dociskamy. Wstawiamy do lodówki.
Masa śmietankowa:
Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody (ok. 1/4 szklanki),
odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Następnie podgrzewamy na niedużym ogniu
do rozpuszczenia żelatyny lub rozpuszczamy w mikrofali. Zdejmujemy z ognia i
studzimy. Kremówkę ubijamy na puszysto dodając pod koniec cukier puder oraz
przestudzoną płynną żelatynę (żelatynę najpierw rozprowadzamy z 2-3 łyżkami
ubitej śmietany, dopiero taką dodajemy do pozostałej kremówki). Kremówkę
wykładamy na wierzch ciasta. Ciasto podajemy dobrze schłodzone.
Mniam, jaki słodziutki torcik - jeszcze uwielbiam jabłka!
OdpowiedzUsuń