piątek, 20 października 2017

Torcik jabłkowy

Na weekend podrzucam Wam przepis na pyszny i efektowny torcik jabłkowy. W cieście idealnie sprawdzą się szare renety. Wypróbujcie go w najbliższym czasie -  robi się go naprawdę szybko - same placki pieczemy tylko 15- 20 minut. ;) Polecam!

Torcik jabłkowy


 Ciasto (2 tortownice o średnicy 24 cm)

  • 100 g miękkiego masła
  • 125 g drobnego cukru
  • 3 jaja w temp. pokojowej
  • 170 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Miękkie masło ucieramy na puszystą masę z cukrem. Następnie dodajemy po jednym żółtku, a w następnej kolejności mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno i dodajemy do ciasta - delikatnie ręcznie mieszamy. Ciasto przekładamy do 2 wysmarowanych masłem i wysypanych mąką tortownic. Pieczemy 15-20 minut temp. 180 stopdni do tzw. suchego patyczka. Studzimy na kratce.

Mus jabłkowy

  • 2 kg jabłek - szara reneta
  • 3 - 3,5 łyżki żelatyny (w zależności od soczystości jabłek)
  • 1/2 - 3/4 szklanki cukru
  • pół szklanki zimnej wody
  • jeśli lubicie - łyżeczka cynamonu

Jabłka ścieramy na tarce, przekładamy do garnka i prażymy aż odparuje nadmiar soku, a jabłka rozpadną się na mus. Żelatynę zalewamy zimną woda i odstawiamy do napęcznienia. Do jabłek dodajemy cukier do smaku i napęczniałą żelatynę -dokładnie mieszamy, żeby żelatyna się rozpuściła.
Masę jabłkową wykładamy na jeden placek, na jabłka wykładamy drugi krążek ciasta i lekko dociskamy. Wstawiamy do lodówki.

Masa śmietankowa:

  • 500 ml schłodzonej kremówki 36%
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 2 łyżki cukru pudru


Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody (ok. 1/4 szklanki), odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Następnie podgrzewamy na niedużym ogniu do rozpuszczenia żelatyny lub rozpuszczamy w mikrofali. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Kremówkę ubijamy na puszysto dodając pod koniec cukier puder oraz przestudzoną płynną żelatynę (żelatynę najpierw rozprowadzamy z 2-3 łyżkami ubitej śmietany, dopiero taką dodajemy do pozostałej kremówki). Kremówkę wykładamy na wierzch ciasta. Ciasto podajemy dobrze schłodzone.







1 komentarz:

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)