Na niedzielę polecam jesienny sernik dyniowy z kremem chałwowym. Zazwyczaj sernik z dodatkiem puree z dyni doprawia się przyprawami korzennymi - cynamonem, gałką muszkatołową, goździkami, kardamonem. Ze względu na upodobania smakowe moich domowników tym razem sernik dyniowy uperfumowałam wanilią. Doskonałym zwieńczeniem ciasta jest krem chałwowy. Warto zapisać sobie przepis na ten krem, gdyż można z powodzeniem wykorzystać go do innych ciast, a przygotowuje się go dziecinnie prosto. Jedyna trudność to wyczucie momentu, w którym należy przerwać ubijać krem - zbyt długo miksowany lubi się zważyć. Zapraszam.
Sernik dyniowy z kremem chałwowym
Składniki (tortownica o średnicy 25-26 cm)
Ciastka i masło
blendujemy do otrzymania kruszonki. Przekładamy ją do tortownicy posmarowanej masłem i wysypanej mąką.
Kruszonkę wyrównujemy. Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180
stopni i pieczemy ok. 20-25 minut na złoty kolor. Studzimy.
Masa serowa (składniki w temp. pokojowej)
- 500 g twarogu sernikowego/ serka typu włoskiego zmielonego
- 200 ml kremówki 36%
- 350 g puree z dyni hokkaido
- 3 jajka
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- łyżka cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
Jaja krótko miksujemy z
cukrem, dodajemy pastę waniliową, mąkę i szczyptę soli - krótko miksujemy. Na
koniec dodajemy ser, puree z dyni i śmietankę i całość krótko, ale dokładnie
miksujemy. Wylewamy na wystudzony spód. Pieczmy w kąpieli wodnej* w temp. 170
stopni ok. 50-60 minut - wierzch sernika musi być dobrze ścięty. Sernik
wyciągamy z kąpieli wodnej i studzimy w temp. pokojowej. Wstawiamy do lodówki
do schłodzenia.
* Tym razem kąpiel wodna w nieco innym wydaniu. Na
dużej blasze piekarnikowej układamy kratkę - tak aby kratka sięgała powyżej
poziomu blachy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Do blachy nalewamy gorącą
wodę - tak, aby woda wypełniła blaszkę niemal po brzegi. Na kratce układamy
sernik - ważne, aby sernik na kratce znajdował się powyżej poziomu wody, w
przeciwnym razie istnieje ryzyko, że woda przez formę dostanie się do sernika.
Zamykamy piekarnik i pieczemy sernik według przepisu.
Krem chałwowy
- 230 g chałwy waniliowej
- 250 g serka mascarpone
- 300 ml kremówki - dobrze schłodzonej
Chałwę kruszymy, dodajemy do niej mascarpone i
blendujemy na gładką masę. Dodajemy schłodzoną kremówkę i miksujemy do
uzyskania puszystej masy - nie za długo, bo krem się zważy. Krem dobrze schładzamy w lodówce. Dekorujemy
schłodzony sernik (do dekoracji użyłam - na koszyczek - końcówka Wilton 2B, rant sernika - końcówka Wilton M1).
Wygląda przepięknie! Ten intensywny, pomarańczowy kolor i dekoracja z kremu chałwowego - no coś wspaniałego! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)))
Usuń