niedziela, 22 października 2017

Sernik dyniowy z kremem chałwowym

Na niedzielę polecam jesienny sernik dyniowy z kremem chałwowym. Zazwyczaj sernik z dodatkiem puree z dyni doprawia się przyprawami korzennymi - cynamonem, gałką muszkatołową, goździkami, kardamonem. Ze względu na upodobania smakowe moich domowników tym razem sernik dyniowy uperfumowałam wanilią. Doskonałym zwieńczeniem ciasta jest krem chałwowy. Warto zapisać sobie  przepis na ten krem, gdyż można z powodzeniem wykorzystać go do innych ciast, a przygotowuje się go dziecinnie prosto. Jedyna trudność to wyczucie momentu, w którym należy przerwać ubijać krem - zbyt długo miksowany lubi się zważyć. Zapraszam. 



Sernik dyniowy z kremem chałwowym



 Składniki (tortownica o średnicy 25-26 cm) 



  • 250 g ciasteczek owsianych z czekoladą
  • 75 g roztopionego masła



Ciastka i masło blendujemy do otrzymania kruszonki. Przekładamy ją do tortownicy posmarowanej masłem i wysypanej mąką. Kruszonkę wyrównujemy. Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 20-25 minut na złoty kolor. Studzimy.



Masa serowa (składniki w temp. pokojowej)

  • 500 g twarogu sernikowego/ serka typu włoskiego zmielonego
  • 200 ml kremówki 36%
  • 350 g puree z dyni hokkaido
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej



Jaja krótko miksujemy z cukrem, dodajemy pastę waniliową, mąkę i szczyptę soli - krótko miksujemy. Na koniec dodajemy ser, puree z dyni i śmietankę i całość krótko, ale dokładnie miksujemy. Wylewamy na wystudzony spód. Pieczmy w kąpieli wodnej* w temp. 170 stopni ok. 50-60 minut - wierzch sernika musi być dobrze ścięty. Sernik wyciągamy z kąpieli wodnej i studzimy w temp. pokojowej. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia. 

* Tym razem kąpiel wodna w nieco innym wydaniu. Na dużej blasze piekarnikowej układamy kratkę - tak aby kratka sięgała powyżej poziomu blachy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Do blachy nalewamy gorącą wodę - tak, aby woda wypełniła blaszkę niemal po brzegi. Na kratce układamy sernik - ważne, aby sernik na kratce znajdował się powyżej poziomu wody, w przeciwnym razie istnieje ryzyko, że woda przez formę dostanie się do sernika. Zamykamy piekarnik i pieczemy sernik według przepisu.

Krem chałwowy

  • 230 g chałwy waniliowej
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml kremówki - dobrze schłodzonej

Chałwę kruszymy, dodajemy do niej mascarpone i blendujemy na gładką masę. Dodajemy schłodzoną kremówkę i miksujemy do uzyskania puszystej masy - nie za długo, bo krem się zważy. Krem dobrze schładzamy w lodówce. Dekorujemy schłodzony sernik (do dekoracji użyłam - na koszyczek - końcówka Wilton 2B, rant sernika -  końcówka Wilton M1).


2 komentarze:

  1. Wygląda przepięknie! Ten intensywny, pomarańczowy kolor i dekoracja z kremu chałwowego - no coś wspaniałego! :)

    OdpowiedzUsuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)