Prosta, zdrowa i smaczna sałatka na bazie pieczonego kalafiora. Doskonałym uzupełnieniem tego warzywa jest pesto z modrej kapusty, na którego przepis znajdziecie na moim blogu. Zapraszam.
Sałatka z pieczonym kalafiorem i modrym pesto
Składniki
- 1 kalafior
- puszka cieciorki
- 250 g twarogu wędzonego
- 1 średni ogórek
- kilka małych pomidorków
- 6 łyżeczek pesto z modrej kapusty przygotowanego bez dodatku miodu
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
Kalafior porcjujemy na małe różyczki, układamy na blasze
piekarnikowej, skrapiamy obficie olejem, solimy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy do
miękkości. Kalafior strudzimy. Przekładamy do miski razem z olejem spod
pieczenia. Dodajemy obranego i pokrojonego w średnią kostkę ogórka, przekrojone
na pół pomidorki, odsączoną z zalewy cieciorkę, pesto, sól i pieprz do smaku.
Dokładnie mieszamy. Dodajemy twaróg pokrojony w dość dużą kostkę i delikatnie
mieszamy. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz