poniedziałek, 23 października 2017

Sałatka z pieczonym kalafiorem i modrym pesto

Prosta, zdrowa i smaczna sałatka na bazie pieczonego kalafiora. Doskonałym uzupełnieniem tego warzywa jest pesto z modrej kapusty, na którego przepis znajdziecie na moim blogu. Zapraszam. 

Sałatka z pieczonym kalafiorem i modrym pesto



Składniki

  • 1 kalafior
  • puszka cieciorki
  • 250 g twarogu wędzonego
  • 1 średni ogórek
  • kilka małych pomidorków
  • 6 łyżeczek pesto z modrej kapusty przygotowanego bez dodatku miodu
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy

Kalafior porcjujemy na małe różyczki, układamy na blasze piekarnikowej, skrapiamy obficie olejem, solimy. Wstawiamy do piekarnika  nagrzanego do 200 stopni i pieczemy do miękkości. Kalafior strudzimy. Przekładamy do miski razem z olejem spod pieczenia. Dodajemy obranego i pokrojonego w średnią kostkę ogórka, przekrojone na pół pomidorki, odsączoną z zalewy cieciorkę, pesto, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy. Dodajemy twaróg pokrojony w dość dużą kostkę i delikatnie mieszamy. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)