wtorek, 24 października 2017

Zdrowy tort orzechowy - o niskim indeksie glikemicznym 

Zapraszam na zdrowy tort (urodzinowy) dedykowany osobom na diecie o niskim indeksie glikemicznym. W smaku i konsystencji nie odbiega on od tradycyjnego tortu na mące pszenne, a trzeba zaznaczyć, że dzisiejszy wypiek przygotowany jest bez jej udziału. Bazą placków są orzechy włoskie. Ciasto jest wilgotne, ale jednocześnie mięciutkie i lekkie. Uzupełnieniem ciasta orzechowego jest delikatny śmietankowo-waniliowy krem. Ktoś chętny na kawałek zdrowego tortu bez mąki i białego cukru? ;) 


Zdrowy tort orzechowy - o niskim indeksie glikemicznym 


 Tortownica średnica 25 cm
  • 200 g mielonych orzechów włoskich
  • 4jajka
  • 3/4 szklanki fruktozy
  • 100 g masła - roztopionego i wystudzonego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtka ucieramy na puszystą masę z fruktozę. Dodajemy masło, zmielone orzechy i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli, dodajemy do ciasta i ręcznie mieszamy. Ciasto przelewamy do foremki (dno wyłożone papierem do pieczenia, całość spryskana sprayem do pieczenia). Pieczemy w temp. 170 stopni  ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka (gdyby wierzch zbytnio się przypiekał, przykrywamy papierem do pieczenia).
Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika ok. 10 minut, a następnie wyjmujemy z formy na kratkę do całkowitego wystudzenia. Przekrawamy na pół.

krem

  • 250 g mascarpone
  • 3/4 szklanki kremówki 36%
  • 2 łyżki fruktozy
  • pół łyżeczki pasty waniliowej

Mascarpone i kremówkę razem z fruktozą i pastą waniliową miksujemy na puszysty, sztywny krem. Połową przekładamy ciasto, pozostałym kremem pokrywamy wierzch i boki.

dekoracja

  • 200 g serka śmietankowego lekko solonego
  • pół łyżeczki pasty waniliowej
  • szklanka kremówki
  • 2 łyżki fruktozy

Składniki (schłodzone) miksujemy na sztywny krem, przekładamy do rękawa i dekorujemy.




6 komentarzy:

  1. Przy takiej ilości masła i śmietany zdrowym to bym go jednak nie nazwała ;) Ale jestem pewna, że smakował wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 100 g masła na całe ciasto to w sumie niezbyt dużo. A krem na śmietance jest zdecydowanie lżejszy od tego bazującego na maśle. Tort jest kaloryczny, co nie oznacza, że niezdrowy - na pewno zdecydowanie zdrowszy od tego na białym cukrze i mące pszennej (czego w diecie opartej na indeksie glikemicznym należy unikać). Zapewne dla osób posiadających jakieś konkretne schorzenia i zmuszonych np. unikać nabiału nie będzie on zdrowy ;) .

      Usuń
    2. Jest lżejszy, i jest zdrowszy. Ale nie jest zdrowy. Zdrowe są marchewki ;)
      I tak, wiem, że się czepiam, ale już taką mam naturę ;)
      A poza tym zgadzam się z Kasią - deser ma być piękny i słodki, a ten jest :)

      Usuń
  2. Tam zaraz zdrowy - nie zdrowy.
    Deser ma być piękny i słodki!
    I proszę - jest!
    ;)

    OdpowiedzUsuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)