Zapraszam na zdrowy tort (urodzinowy) dedykowany osobom na diecie o niskim indeksie glikemicznym. W smaku i konsystencji nie odbiega on od tradycyjnego tortu na mące pszenne, a trzeba zaznaczyć, że dzisiejszy wypiek przygotowany jest bez jej udziału. Bazą placków są orzechy włoskie. Ciasto jest wilgotne, ale jednocześnie mięciutkie i lekkie. Uzupełnieniem ciasta orzechowego jest delikatny śmietankowo-waniliowy krem. Ktoś chętny na kawałek zdrowego tortu bez mąki i białego cukru? ;)
Zdrowy tort orzechowy - o niskim indeksie glikemicznym
- 200 g mielonych orzechów włoskich
- 4jajka
- 3/4 szklanki fruktozy
- 100 g masła - roztopionego i wystudzonego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka ucieramy na puszystą masę z fruktozę. Dodajemy masło,
zmielone orzechy i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na
sztywno ze szczypta soli, dodajemy do ciasta i ręcznie mieszamy. Ciasto
przelewamy do foremki (dno wyłożone papierem do pieczenia, całość spryskana sprayem do pieczenia). Pieczemy w temp. 170 stopni ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka (gdyby wierzch zbytnio się przypiekał,
przykrywamy papierem do pieczenia).
Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika ok. 10 minut, a następnie wyjmujemy z formy na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Przekrawamy na pół.
krem
- 250 g mascarpone
- 3/4 szklanki kremówki 36%
- 2 łyżki fruktozy
- pół łyżeczki pasty waniliowej
Mascarpone i kremówkę razem z fruktozą i pastą waniliową
miksujemy na puszysty, sztywny krem. Połową przekładamy ciasto, pozostałym kremem
pokrywamy wierzch i boki.
dekoracja
- 200 g serka śmietankowego lekko solonego
- pół łyżeczki pasty waniliowej
- szklanka kremówki
- 2 łyżki fruktozy
Przy takiej ilości masła i śmietany zdrowym to bym go jednak nie nazwała ;) Ale jestem pewna, że smakował wybornie :)
OdpowiedzUsuń100 g masła na całe ciasto to w sumie niezbyt dużo. A krem na śmietance jest zdecydowanie lżejszy od tego bazującego na maśle. Tort jest kaloryczny, co nie oznacza, że niezdrowy - na pewno zdecydowanie zdrowszy od tego na białym cukrze i mące pszennej (czego w diecie opartej na indeksie glikemicznym należy unikać). Zapewne dla osób posiadających jakieś konkretne schorzenia i zmuszonych np. unikać nabiału nie będzie on zdrowy ;) .
UsuńJest lżejszy, i jest zdrowszy. Ale nie jest zdrowy. Zdrowe są marchewki ;)
UsuńI tak, wiem, że się czepiam, ale już taką mam naturę ;)
A poza tym zgadzam się z Kasią - deser ma być piękny i słodki, a ten jest :)
:)))
UsuńTam zaraz zdrowy - nie zdrowy.
OdpowiedzUsuńDeser ma być piękny i słodki!
I proszę - jest!
;)
:)))
Usuń