Zapraszam na domowe pieczywo - chleb pszenno-żytni na domowym zakwasie. Pyszny - zdecydowanie polecam.
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
składniki:- 180- 190 g aktywnego zakwasu żytniego
- 300 g mąki pszennej typ 450
- 200 g mąki żytniej typ 2000
- 1,5 łyżeczki soli
- 330 ml letniej wody
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiyVZhyphenhyphenddNooVqWvK8RqMPSby2vSw5pimq31fDc7C6lKEfNZGRzc4LqGdBLF-eoTZNL5dm9lvlt1E6ki1IuQptQb_oWCbJCjfK5SVTs961FrTWSCdTFv-opntxcufazxvI_WyzXVowYQ2mk/s400/2.png)
Do miski wsypujemy mąki i sól, dodajemy zakwas i wodę i krótko (jedynie do połączenia składników) wyrabiamy
jednolite ciasto. Przekładamy do keksówki 10 cm x 26 cm wyłożonej papierem do
pieczenia, wyrównujemy wierzch, przykrywamy ściereczką i dostawiamy w ciepłe
miejsce na 5 godzin. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Wierzch chlebka smarujemy
zimnym mlekiem. Keksówkę wstawiamy do nagrzanego pieca. Pieczemy 20 minut,
następnie zmniejszamy temp. do 190 stopni i pieczemy kolejne 20 minut.
Upieczony chleb wyciągamy z foremki i studzimy na kratce.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh5RIjd5zj0BH_uqmQDe02MPfgfGo99PZUI5lf9YQr0wrcq_gocXVswSyy6_8yK0ARjBdieGwb8B3GVkNIeFLqkPUQmXaKP-soQS9JJg7282o0mtH6KBR-877MXcAnlNXHPVbbkDMUIEFkh/s640/5.png)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgWi5DPQhNJn8trTjQWJNiR597xQlJTMT2MVr23vBCRvf6_57hJI4kwD5aU1vTYOU33wa3_zzKjtgluOC259idSCDjl9O1Ap2c-M07z6MM0oJbfJlKQ3gUcEhmC5vrav_51gkhp0VDkbrEU/s640/4.png)
źródło inspiracji link
świetnie wygląda, zatem do pracy przy swoim
OdpowiedzUsuńRewelacja, wygląda naprawdę wspaniale i domowo.
OdpowiedzUsuń