Ciasto dyniowe to dobry pomysł na deser na nadchodzący weekend poprzedzający Halloween. Jest pyszne, wilgotne i puszyste. Doskonale komponuje się z dyniowym twarożkiem. Koniecznie wypróbujcie.
Ciasto dyniowe z kremem twarożkowym "Nietoperze" - ciasto na Halloween
Składniki:- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki puree z dyni Hokkaido + 1 łyżka (dynię Hokkaido porcjujemy na mniejsze łódeczki, pozbawiamy pestek, układamy na blasze, skrapiamy olejem, delikatnie solimy i pieczemy do miękkości w temp. 200 stopni ok. 20-30 minut. Następnie razem ze skórką blendujemy na gładką masę)
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 2 jaja
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Miękkie masło ucieramy z cukrem, stopniowo
dodajemy puree z dyni, jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą.
Na sam koniec dodajemy ekstrakt waniliowy. Jeśli lubicie możecie dodać cynamon
i gałkę muszkatołową do smaku - ja ze względu na upodobania moich domowników
pominęłam te przyprawy. Masę przelewamy do formy wysmarowanej masłem i
wysypanej mąką (tortownica o średnicy 24 cm). Pieczemy ok. 45 minut, temp. 180
stopni - do tzw. suchego patyczka. Ciasto studzimy. Odcinamy górną wybrzuszoną
warstwę.
Krem:
- 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% - ok. 200 g
- 3/4 szklanki cukru pudru
- pół szklanki puree z dyni Hokkaido
- łyżeczka pasty waniliowej
- skóra z cytryny
Wszystkie składniki kremu blendujemy na gładką masę. Wykładamy
równomiernie na wystudzone ciasto, wygładzamy. Na wierzchu robimy dekorację z
gorzkiego kakao - u mnie wersja na Halloween ;) Smacznego.
Fajne i na czasie, dzięki
OdpowiedzUsuń