Dziś naleśniki z dodatkiem sezamu i maku. Zawinęłam w nie bardzo apetyczny farsz na bazie pieczonego kalafiora z dodatkiem pesto i żółtego sera. Zdecydowanie polecam. ;)
Naleśniki z makiem i sezamem faszerowane kalafiorem
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 2 łyżki maku
- 1 łyżka sezamu
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jaja
- 1/2 szklanki soku jabłkowego
- 1 i 1/4-1 i 1/2 szklanki wody
- łyżka oleju rzepakowego
Łączymy mąkę, sezam, mak i sól. Dodajemy jajka, olej i sok
jabłkowy - dokładnie mieszamy do powstania jednolitego ciasta. Dodajemy wodę do
uzyskania pożądanej konsystencji. Ciasto odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie
smażymy cienkie naleśniki na odrobinie oleju rzepakowego.
Farsz:
- 1 kalafior
- 150 g sera wędzonego
- 3 łyżki pesto z pietruszki - gęstego z minimalną ilością tłuszczu - na przykład z tego przepisu
- kilka łyżek domowej pasty jajecznej np. z tego przepisu.
- olej rzepakowy
- sól
- pieprz
- kilka plastrów sera żółtego
Kalafior porcjujemy na małe różyczki, układamy na blasze
piekarnikowej, skrapiamy olejem i solimy. Pieczemy w temp. 200 stopni do miękkości. Studzimy. Do wystudzonego
kalafiora dodajemy stary na grubych oczkach ser, pesto, doprawiamy solą i
pieprzem. Każdy naleśnik smarujemy pastą jajeczną. Wykładamy porcję farszu i
zwijamy. Przed podaniem na każdy naleśnik układamy plaster sera żółtego i
zapiekamy albo w piekarniku albo w mikrofali.
Ajć! Ale super wyglądają te naleśniczki - od razu mega zgłodniałam na ich widok :P
OdpowiedzUsuń