niedziela, 29 października 2017

Naleśniki z makiem i sezamem faszerowane kalafiorem

Dziś naleśniki z dodatkiem sezamu i maku. Zawinęłam w nie bardzo apetyczny farsz na bazie pieczonego kalafiora z dodatkiem pesto i żółtego sera. Zdecydowanie polecam. ;) 

Naleśniki z makiem i sezamem faszerowane kalafiorem



Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki maku
  • 1 łyżka sezamu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki soku jabłkowego 
  • 1 i 1/4-1 i 1/2 szklanki wody
  • łyżka oleju rzepakowego

Łączymy mąkę, sezam, mak i sól. Dodajemy jajka, olej i sok jabłkowy - dokładnie mieszamy do powstania jednolitego ciasta. Dodajemy wodę do uzyskania pożądanej konsystencji. Ciasto odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie smażymy cienkie naleśniki na odrobinie oleju rzepakowego.

Farsz:

  • 1 kalafior
  • 150 g sera wędzonego
  • 3 łyżki pesto z pietruszki - gęstego z minimalną ilością tłuszczu - na przykład z tego przepisu
  • kilka łyżek domowej pasty jajecznej np. z tego przepisu
  • olej rzepakowy
  • sól
  • pieprz
  • kilka plastrów sera żółtego

Kalafior porcjujemy na małe różyczki, układamy na blasze piekarnikowej, skrapiamy olejem i solimy. Pieczemy w temp. 200 stopni do  miękkości. Studzimy. Do wystudzonego kalafiora dodajemy stary na grubych oczkach ser, pesto, doprawiamy solą i pieprzem. Każdy naleśnik smarujemy pastą jajeczną. Wykładamy porcję farszu i zwijamy. Przed podaniem na każdy naleśnik układamy plaster sera żółtego i zapiekamy albo w piekarniku albo w mikrofali.

1 komentarz:

  1. Ajć! Ale super wyglądają te naleśniczki - od razu mega zgłodniałam na ich widok :P

    OdpowiedzUsuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)